Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Vlada raspisala lokalne izbore, umirovljenici će dobiti covid dodatak

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da Europska komisija u dogovoru s državama članicama EU radi na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza cjepiva za drugo tromjesečje te je izrazio uvjerenje da će se u idućim danima osigurati dodatne doze.

Plenković je na sjednici Vlade rekao da je danas razgovarao s predsjednicom Komisije i oni rade intenzivno, u dogovoru s državama članicama EU, na dodatnom ubrzanju Pfizerovih doza za drugo tromjesečje.

“Tako da će se te informacije uskoro raspravljati na upravljačkom odboru na kojem će biti predstavnici ministarstva zdravstva i mog ureda tijekom dana”, rekao je premijer, izrazivši uvjerenje da će se osigurati dodatne doze cjepiva slijedećih dana.Istaknuo je da imamo osmi tjedan zaredom situaciju u kojoj broj potvrđenih slučajeva raste, kao i broj preminulih sugrađana. U svojevrsnoj smo, kaže, utrci između širenja zaraze i procjepljivanja sugrađana, a hladnije vrijeme “nije okolnost koja ide u prilog”.

Plenković je stoga ponovno apelirao na sve da uz ono sve što se poduzima kroz protuepidemijske mjere i cijepljenje “dodatno osnažimo vlastitim primjerima, osobnom odgovornošću jer je to najveća solidarnost koju možemo dati svima koji su oko nas”.

“Na taj način ćemo doprinijeti i zdravstvenoj situaciji i gospodarstvu”, poručio je.

Beroš: Imamo rast hospitaliziranih i pad prosječne dobi oboljelih
819.990 doza cjepiva dosad je stiglo u Hrvatsku, rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

“Najveći obuhvat cijepljenjem postignut je kod osoba starijih od 80 godina. Najveći obuhvat je postignut u Primorsko-goranskoj županiji, a drugi najveći u Sisačko-moslavačkoj”, naveo je.

“Dali smo dodatne upute svim izabranim liječnicima obiteljske medicine, naročito što se tiče cijepljenja nepokretnih ili teško pokretnih u njihovim kućama. U Hrvatskoj nije uočen nijedan slučaj rijetke pojave trombocitopenije nakon cijepljenja AstraZenecom”, rekao je Beroš.Od ukupnog broja sekvenciranih uzoraka, 94 posto ih je s britanskom varijantom.

“I dalje bilježimo rast broja zaraženih, hospitaliziranih i onih na respiratoru te pad prosječne dobi oboljelih. Raste pritisak na zdravstveni sustav. Popunjenost intenzivne je 70% uz mogućnost proširivanja. Virus se širi tamo gdje mu sami dopustimo. Put izlaska iz epidemije biramo sami. Apeliram na sugrađane, posebno mlade, da budu disciplinirani”, poručio je.

Božinović o mjerama i kršenju mjera
Stožer je od zadnje sjednice vlade donio pet odluka na prijedlog lokalnih stožera zbog pogoršanja situacije. Na području Primorsko-goranske županije donesene su najstrože mjere od početka ove godine, istaknuo je Davor Božinović.

“Što se tiče nadzora, 15.897 ih je provedeno, izdano je 14 prekršajnih naloga, četiri optužna prijedloga. Zbog nenošenja maski izdano je 14 pisanih upozorenja i 24 prekršajnih naloga. Utvrđeno je 157 mjera kršenja mjere samoizolacije” rekao je.

Isplata covid dodatka
Ministar Josip Aladrović rekao je da se ovom odlukom aktualizira jednokratna novčana pomoć.

“Jednokratno novčano primanje nije oporezivo. Za isplatu je potrebno osigurati 600 milijuna kuna sredstava za više od 850.000 korisnika”, dodao je.

Pravo na jednokratni, tzv. covid dodatak imaju umirovljenici, korisnici mirovine iz obveznog mirovinskog osiguranja, zatečeni u isplati mirovine za mjesec ožujak 2021., ako im ukupna mjesečna mirovina ne prelazi limit od četiri tisuće kuna te ako nisu zaposleni.

Raspisuju se lokalni izbori
Ministar uprave Ivan Malenica rekao je da će se lokalni izbori održati u nedjelju, 16. svibnja.

Izbori su raspisani za članove predstavničkih tijela jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave (JLS) i za izvršnu vlast u JLS odnosno za općinske načelnike, gradonačelnike i župane te njihove zamjenike, kao i za zamjenike općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina, odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.Sukladno Zakonu o lokalnim izborima, ovi se izbori održavaju istodobno, treće nedjelje u mjesecu svibnju. Današnje odluke Vlade stupaju snagu sutra, 15. travnja.

“Stupanjem na snagu ovih odluka prestaje mandat svih članova predstavničkih tijela, kao i mandat povjerenicima Vlade RH za obavljanje poslova iz nadležnosti predstavničkih tijela koji su imenovani u Gradu Valpovu i Općini Kolan te povjereniku Vlade RH imenovanom za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća i gradonačelnika Grada Orahovice u dijelu ovlasti za obavljanje poslova iz nadležnosti Gradskog vijeća Grada Orahovice”, rekao je ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica.

Vlada je donijela i odluku o visini naknade troškova izborne promidžbe za izbor članova predstavničkih tijela JLS te za izbor općinskih načelnika, gradonačelnika, župana i njihovih zamjenika, kao i za izbor zamjenika općinskih načelnika, gradonačelnika i župana iz reda pripadnika nacionalnih manjina odnosno iz reda pripadnika hrvatskog naroda.

Visinu naknade utvrđuje Vlada svojom odlukom, a isplaćuje se iz proračuna JLS u roku od 15 dana od dana objave izvješća Državnog izbornog povjerenstva o nadzoru poštivanja zakonskih odredbi koje se odnose na izbornu promidžbu.

Pravo na naknadu na izborima za članove predstavničkih tijela imaju političke stranke i liste grupe birača koje dobiju najmanje jednog člana predstavničkog tijela, a za svakog člana ona iznosi minimalno 1000 do maksimalno 10 tisuća kuna, ovisno o broju stanovnika u JLS.

Na izborima za općinskog načelnika, gradonačelnika, župan i gradonačelnika Grada Zagreba te njihove zamjenike pravo na naknadu imaju kandidati koji dobiju najmanje 10 posto važećih glasova birača od ukupnog broja birača koji su izašli na izbore.

Isto pravo ostvaruju i kandidati za zamjenika općinskog načelnika, gradonačelnika i župana koji se kandidiraju iz reda pripadnika nacionalnih manjina te iz reda pripadnika hrvatskog naroda, naveo je Malenica.

Naknada se raspoređuje se između kandidata, razmjerno dobivenim glasovima te tako za najveći broj dobivenih glasova u prvom izbornom krugu za gradonačelnika Grada Zagreba i njegove zamjenike iznosi 100.000 tisuća kuna, a pet tisuća kuna iznosi u najmanjim JLS, onima do 3.000 stanovnika.

Naknada se ne smije isplatiti u iznosu većem od ostvarenih troškova izborne promidžbe.(N1)