Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Washington uveo sankcije Rusiji i protjerao deset diplomata

Američka vlada pokrenula je u četvrtak diplomatsku i financijsku ofenzivu protiv ruskih dužnosnika i poslovnog sektora, držeći Moskvu odgovornom za seriju nedjela, od kibernetičkih napada do aneksije Krima.

Vlada je najavila protjerivanje desetorice ruskih diplomata iz SAD-a, kao i sankcije za više organizacija i pojedinaca u znak odmazde za, među ostalim, kibernetičke napade za koje odgovornom drži Moskvu, rekla je Bijela kuća.

Među protjeranim diplomatima je i pet dužnosnika ruske tajne službe, objavila je američka vlada.

Američki predsjednik je potpisao uredbu koja omogućuje ponovno kažnjavanje Rusije tako da se “stvore strateške i gospodarske posljedice ako nastavi ili promiče eskalaciju akcija međunarodne destabilizacije”, upozorila je Bijela kuća u priopćenju.

“Bidenova vlada bila je jasna da SAD želi odnose s Rusijom koji su stabilni i predvidljivi”, stoji u priopćenju.

U sklopu te odredbe sankcionira se šest ruskih tehnoloških tvrtki za podržavanje moskovskih kibernetičkih obavještajnih aktivnosti.

To je odgovor na veliki kibernetički napad 2020. za koji je Bidenova administracija optužila Rusiju.

Američko ministarstvo financija sankcionira 32 entiteta i osobe optužene da su pokušale, u ime ruske vlade, “utjecati na predsjedničke izbore 2020. u Sjedinjenim Državama”, navodi Bijela kuća.

“U partnerstvu s Europskom unijom, Kanadom, Velikom Britanijom i Australijom, američka vlada uvodi sankcije i za osam osoba i entiteta povezanih s okupacijom i represijom na Krimu”.

U vezi optužbi za nagrade koje je Rusija navodno ponudila talibanima da napadnu američke ili strane vojnike u Afganistanu, Bijela kuća se za sada nije odredila i navodi da tom “aferom upravljaju diplomatski, vojni i obavještajni kanali”. (N1)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal