Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Amerikanci cijepili 75 milijuna ljudi, objavljeno koliko njih je dobilo Covid, a koliko umrlo


Čak i kad se cijepljena osoba razboli, primljeno cjepivo i dalje pruža određenu razinu zaštite

Od 75 milijuna Amerikanaca koji su dobili drugu dozu cjepiva, njih oko 5800 dobilo je covid-19, što znači da na njih cjepivo nije djelovalo. To je 77,3 na milijun cijepljenih. To je očekivano, poručuju iz Američkog centra za kontrolu i prevenciju zaraznih bolesti (CDC), jer niti jedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno. Zarazi se oko 0,008 posto cijepljenih, s time da je rizik viši kod starijih, prenosi Business Insider.

Prema podacima CDC-ja, 40 posto prijavljenih zaraza otkriveno je kod cijepljenih osoba starijih od 60 godina. I prije je bilo poznato da su cjepiva manje učinkovita za starije. “Vjerojatno starije osobe, posebno ako su slabe i žive u skučenim uvjetima, možda nisu reagirale dobro na cjepivo”, rekao je dr. Anthony Fauci, glavni američki epidemiolog.

Cijepljene osobe obično dobiju blagi oblik bolesti. Čak i kad se cijepljena osoba razboli od covida-19, primljeno cjepivo i dalje pruža određenu razinu zaštite, objasnila je Kris Ehresmann, šefica Uprave za zaštitu od zaraznih bolesti u Minnesoti gdje se provodilo jedno istraživanje o pobolijevanju cijepljenih.
No, oko 400 osoba na 75 milijuna Amerikanaca – odnosno sedam posto od 5800 zaraženih nakon drugog cijepljenja – moralo je biti hospitalizirano, a 74 osobe su preminule. To je 1,3 posto od ukupnog broja zaraženih nakon potpunog cijepljenja.

Cjepivo djeluje prema očekivanjima, poručili su iz CDC-ja. Iako cijepljeni, neki će ljudi razviti infekciju. To izvješće je još jedan podsjetnik na ono što dr. Anthony Fauci i drugi stručnjaci za javno zdravstvo upozoravaju mjesecima, kako cijepljenje nije dovoljno za okončanje pandemije, nego i dalje trebamo maske i držanje distance.

Ako i ne uspijevaju u potpunosti spriječiti obolijevanje, dosad odobrena cjepiva protiv covida-19 čuvaju od smrti: na 75 milijuna cijepljenih zabilježena su 74 smrtna slučajeva, što bi značilo da cjepiva imaju učinkovitost od 99,99 posto.

Moguće je da se neke cijepljene osobe naknadno zaraze, a da toga nisu ni svjesne jer je oko trećine infekcija (29 posto) bilo asimptomatsko, pa su ih otkrili tek testiranjem.

CDC je ponovno izdao preporuku da se i cijepljene osobe drže svih epidemioloških mjera, poput nošenja maske na javnim prostorima, držanja distance, čestog pranja ruku te izbjegavanja gužve i slabo prozračenih prostora. (jutarnji.hr)