Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Australija će razmotriti otvaranje granica za cijepljene protiv covida-19

Australija će razmotriti postupno ponovno otvaranje svojih međunarodnih granica kako bi stanovnicima koji su potpuno cijepljeni protiv covida-19 omogućili putovanje u inozemstvo, izjavio je u četvrtak australski premijer Scott Morrison.

Australija je u ožujku prošle godine zatvorila svoje međunarodne granice što je pomoglo da izbjegnu veliki broj zaraženih kakav je viđen u drugim zemljama. Dosad su imali nešto više od 29.400 slučajeva covida-19 i 910 smrtnih slučajeva.

Australijski državljani i stalni stanovnici ne mogu trenutno napustiti zemlju zbog koronavirusa, osim ako iz nekog razloga nisu izuzeti od te mjere, dok putnici koji se vraćaju iz inozemstva moraju provesti dva tjedna u karanteni u hotelu o svom trošku.

“Prvi cilj je Australcima koji su cijepljeni omogućiti kretanje i putovanje, posebno u važne svrhe”, rekao je Morrison. To znači da bi cijepljeni ljudi mogli putovati u inozemstvo zbog poslovnih i osobnih hitnih slučajeva a po povratku bi proveli karantenu kod kuće.

Bilo kakvo takvo otvaranje ne bi se dogodilo prije cijepljenja ranjivih ljudi, jer bi putnici po povratku mogli donijeti najmanje 1.000 novih slučajeva tjedno u zemlju, rekao je Morrison.

U ponedjeljak će se otvoriti tzv. putnički balon” između Australije i Novog Zelanda, jedan od prvih takvih sporazuma od pojave pandemije.(N1)

Posljednje objavljeno

S kakvim rejtinzima stranke i političari ulaze u posljednji tjedan kampanje – donosimo u novom Cro Demoskopu

OgPortal

Gradski derbi pripao NK Ogulinu

OgPortal

Plenković: ‘Pandemija će završiti tek kad se cijela populacija cijepi‘

OgPortal

Hrvatski avion pun slovenskih putnika udario u jastreba, odmah se morao vratiti na aerodrom kod Ljubljane

OgPortal

Šuput obilježava svoj prvi Majčin dan, preslatki prizori rastapaju srca, a posebno je ganule sve druge mame

OgPortal

Telegram otkriva: Dekanica PBF-a službenom karticom kupuje Polo i Boss odjeću, Chanel parfeme i namještaj

OgPortal