Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Ericsson Nikola Tesla i IN2 demantiraju Ministarstvo: ‘Nismo radili web stranicu Cijepise‘


Iz tvrtke poručuju da je posve neutemeljeno i netočno bilo kakvo dovođenje u vezu Ericssona i stranice CijepiSe

Ministarstvo zdravstva ranije danas je reagiralo na napise o angažmanu tvrtke Cuspis Vinka Kojundžića objavivši da su “tvrtke angažirane na platformi Cijepise transparentno ugovorene otvorenim postupkom javne nabave”.

  • Ministarstvo zdravstva odbacuje sve tendenciozne napise o dodjeli tog posla. Tvrtke Ericsson Nikola Tesla, In2 i Cuspis angažirane su kroz postojeće ugovore za informacijske podsustave CEZIH-a potpisane po provedenim otvorenim postupcima javne nabave – navodi se u današnjem priopćenju ministarstva.

Sada se oglasila i tvrtka Ericsson Nikola Tesla koja u priopćenju navodi da nije sudjelovala u izradi web stranice cijepise.zdravlje.hr niti je povezan s načinom rada ili održavanjem te web stranice.
Ericsson Nikola Tesla d.d. trenutačno s Ministarstvom zdravstva ima sklopljen Ugovor o održavanju i nadogradnji programske osnovice CEZIH-a, a kreiranje ili održavanje web stranice cijepise.zdravlje.hr nije dio navedenoga Ugovora. Stoga ne postoji, niti je postojala, zakonska ni ugovorna mogućnost angažmana Ericssona Nikole Tesle d.d. u poslovima vezanim uz web stranicu cijepise.zdravlje.hr – navode u priopćenju.

Tvrde i da su svi detaljni podaci vezani za aktualni Ugovor s Ministarstvom zdravstva javno dostupni putem Elektroničkog oglasnika javne nabave Republike Hrvatske kao i na službenoj internetskoj stranici Ericssona Nikole Tesle.

  • Kao i dosad, sve preuzete obveze koje proizlaze iz našeg Ugovora s Ministarstvom zdravstva izvršavamo uredno i u zadanim rokovima.

Slijedom navedenoga, posve je neutemeljeno i netočno bilo kakvo dovođenje u vezu društva Ericsson Nikola Tesla d.d. i web stranice cijepise.zdravlje.hr – navodi se u priopćenju tvrtke.

IN2: ‘Stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje’
Nakon tvrtke Ericsson Nikola Tesla o stranici Cijepise priopćenjem se oglasila i tvrtka IN2.

  • IN2 je dugogodišnji strateški partner Ministarstva zdravstva u razvoju Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH) zadužen za izgradnju i održavanje središnjeg sustava eNaručivanje koji uključuje e-Liste čekanja, e-Naručivanje, e-Prioritetno naručivanje, Središnji kalendar za praćenje ugovorenih kapaciteta i Središnji kalendar za praćenje slobodnih termina.

Na temelju postojećeg ugovora za održavanje i nadogradnju ovog sustava, IN2 je zadužen za njegovu prilagodbu potrebama procesa naručivanja građana na cijepljenje protiv bolesti covid-19.

Sama stranica cijepise.zdravlje.hr nije dio sustava eNaručivanje. Svoju ulogu u ovom složenom projektu IN2 obavlja u skladu sa svim postojećim ugovorima s naručiteljem, transparentno i profesionalno.

Sustav eNaručivanje je dizajniran i izgrađen 2012. godine, u potpunosti isporučen kao komponenta CEZIH-a 2013. godine. Sustav je Microsoft 2013. proglasio najboljim svjetskim softverskim rješenjem u području zdravstva. Ovaj sustav danas godišnje naručuje više od 4 milijuna pacijenata u RH iz preko 5000 ordinacija primarne zdravstvene zaštite u više od 60 bolnica i sve domove zdravlja, za više od 700 medicinskih postupaka. Isti je sustav IN2 isporučio i održava i u Republici Sloveniji – piše u priopćenju tvrtke.

Dobri poslovi s Ministarstvom
Podsjetimo, platformu cijepise.zdravlje.hr, preko koje se građani mogu prijaviti za cijepljenje protiv Covida-19, napravila je, prema otkriću portala Telegram, tvrtka Cuspis.

Telegram nadalje piše da su iz Ministarstva zdravstva dosad odbijali odgovoriti na pitanje tko stoji iza platforme s kojom građani od početka imaju problema.

Ime Cuspis grupe ostalo je u programskom kodu platforme. Iz koda je također vidljivo da je za izradu platforme korišten besplatan alat WordPress, koji najčešće koriste blogeri. Pišu i kako je vlasnik tvrtke Cuspis Vinko Kojundžić te da je tvrtka posljednjih godina, odnosno od 2018. kad je Vili Beroš postao pomoćnik ministra, dobro poslovala s ministarstvom zdravstva.

Kojundžić je kasnije reagirao i za Slobodnu Dalmaciju rekao kako je laž da je njegova tvrtka primila iznos viši od 4 milijuna koliko se pisalo. Tvrdi da je to ukupan iznos, a Cuspisov udio je najmanji i iznosi 196.000 kuna. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal