Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor o javnoj nabavi

Hrvatski sabor u petak će raspraviti samo jednu točku – Godišnje izvješće o radu Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave (DKOM), a glasovanja o raspravljenim točkama neće biti.
Komisija je samostalno i neovisno državno tijelo nadležno za rješavanje o žalbama u vezi s postupcima javne nabave, davanja koncesija i odabira privatnog partnera u projektima javno-privatnog partnerstva.

U 2019. Komisija je u radu imala 1.365 žalbenih predmeta, od kojih je 1.209 bilo novo zaprimljenih, što je 3, 3 posto više u odnosu na godinu prije.

Najveći broj žalbi odnosio se na fazu odluke o odabiru (66 posto), no nastavljen je trend velikog broja žalbi na dokumentaciju o nabavi (32 posto), što se velikim dijelom može pripisati jedinstvenoj naknadi za pokretanje žalbenog postupka u iznosu od 5.000 kuna, neovisno o procijenjenoj vrijednosti nabave.

Uočen je nastavak visokog trenda prihvaćenih žalbi (47 posto), ali i povećanje postotka odbačenih (22 posto).

Zakonski rok za rješavanje predmeta je 30 dana, no Komisija odlučuje ispod tog roka, prosjek je 27 dana od kompletiranja dokumentacije, a u još kraćem roku rješavaju se predmeti vezani uz povlačenje sredstava EU, njima se daje prioritet.

Godišnje Izvješće pokazuje da je Komisija u 2019. godini više zaradila, nego potrošila. Naime, na ime naknada za pokretanje žalbenog postupka u državni je proračun uplaćeno 17, 3 milijuna kuna, što je 6,8 milijuna više od sredstva planiranih za rad Komisije.

Rasprava o Godišnjem izvješću o radu DKOM-a bit će prilika i za raspravu o stanju javne nabave čija se ukupna vrijednost na godišnjoj razini procjenjuje na oko 43 milijarde kuna. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Mišja groznica – prijavljeno 8 slučajeva, svi s ogulinskog područja

OgPortal

Talijanki odjednom ubrizgali šest doza Pfizerova cjepiva, ovakav slučaj je nezapamćen u medicini

OgPortal

Vodovod Modruš – počela gradnja odvojaka za kućne priključke

OgPortal

Teniske vijesti

OgPortal

Tijekom vikenda utvrđeno je 178 prekršaja prekoračenja brzine kretanja vozila

OgPortal

Bivši trener Dinama do ponoći se mora javiti u Remetinec, a evo što slijedi ako to ne učini

OgPortal