Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Francuski predsjednik traži “jasan i oštar” stav prema Rusiji

Napetosti na rusko-ukrajinskoj granici neprihvatljive su, izjavio je francuski predsjednik Emmanuel Macron, ustvrdivši da sankcije Rusiji “nisu dovoljne”.

  • Današnja je situacija i razina napetosti na granici apsolutno kontraproduktivna i neprihvatljiva, izjavio je Macron u intervjuu za američku televiziju CBS, emitiranom u nedjelju.

Zalažem se za pojačana diplomatska nastojanja da se ublaže napetosti, ali razgovori s Moskvom moraju biti “jasni i oštri”, ustvrdio je Macron.

  • Mislim da u razgovorima s Rusijom moramo definirati granicu prihvatljivog, rekao je francuski predsjednik.
  • Samo tako možemo biti vjerodostojni. Mislim da sankcije same po sebi nisu dovoljne, ali sankcije su dio paketa, dodao je.

Macron se angažirao u diplomatskim nastojanjima da se ublaže najnovije napetosti u Ukrajini i u petak je razgovarao s njemačkom kancelarkom Merkel i ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskim, ističe agencija dpa.

Troje državnika zatražilo je od Rusije da povuče vojnike nagomilane blizu granice s Ukrajinom i pozvalo na poštivanje krhkog primirja na istoku Ukrajine.

Ukrajinski predsjednik najavio je za ponedjeljak nove konzultacije, uz posredovanje Njemačke i Francuske.

Godine 2014. Moskva je pripojila poluotok Krim, dotada u sastavu Ukrajine, a pobunjenici u pojedinim dijelovima istočne Ukrajine s većinskim ruskim stanovništvom sukobili su se s ukrajinskom vojskom.

Dijelovi regija Donjeck i Luhansk, uz rusko-ukrajinsku granicu, još su pod kontrolom pobunjenika koje Moskva podupire, a napetosti su u posljednje vrijeme ponovo pojačane, ističe njemačka novinska agencija. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal