Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović i Plenković neće skupa u Jasenovac? Pantovčak: ‘Uputili smo poziv, odgovora nema‘


Pitanje je, naime, hoće li se na službenoj komemoraciji 22. travnja pojaviti predstavnik Židova

Zoran Milanović, predsjednik Republike Hrvatske, pozvao je premijera Andreja Plenkovića i čelnika Sabora Gordana Jandrokovića da u četvrtak 22. travnja zajedno sudjeluju na ovogodišnjem obilježavanju proboja zatočenika iz ustaškog logora Jasenovac, ali do ponedjeljka poslijepodne nije dobio odgovor.

“Predsjednik je prihvatio poziv organizatora, Javne ustanove Jasenovac. I predložio je predsjednicima Vlade i Sabora zajedničko obilježavanje, ali zasad nisu odgovorili”, glasi pisani odgovor iz Ureda predsjednika na upit Jutarnjeg lista.

Vezano uz komemoraciju za Jasenovac, nakon posjeta Topuskom i premijer Plenković je rekao kako protokol još nije dovršen, ali će Vlada položiti svoj vijenac.
Tako bi se moglo dogoditi da trojica posvađanih najvažnijih dužnosnika ne dođu zajedno u Jasenovac, kao što, recimo, 30. ožujka nisu zajedno položili vijence na Plitvicama u povodu obilježavanja tzv. Krvavog Uskrsa.

Pitanje je hoće li se na službenoj komemoraciji pojaviti predstavnik Židova, koji su uz Srbe bili najbrojnije žrtve u tom masovnom gubilištu.

Naime, tri dana prije službene komemoracije još nije bilo poznato niti hoće li sudjelovati predstavnik židovske zajednice, Ognjen Kraus, koji je revoltiran jer su državne vlasti i dalje rezervirane za njegovu inicijativu za potpunu zabranu upotrebe pokliča “Za dom spremni”. “Ne mogu vam još ništa reći jer pregovori i dalje traju”, rekao nam je Kraus. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Odlični rezultati učenika na Festivalu matematike

OgPortal

Odobrena sredstva za projekt “Odrastimo sretni”

OgPortal

Zbog radova nova regulacija prometa na Baniji iduća tri mjeseca: Zatvoren dio Vrazove, smiju stanari, hitne službe i izvođač radova

OgPortal

Prekid vatre u Afganistanu: Ubijeno najmanje 11 civila

OgPortal

Novi mobilni rendgen za vozila na Bajakovu

OgPortal

Za Ogulinski festival bajke dobivena potpora od 100 tisuća kuna

OgPortal