Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden će priznati masakr nad Armencima kao genocid

Američki predsjednik Joe Biden mogao bi formalno priznati masakr nad Armencima u Osmanskom Carstvu kao genocid, što će vjerojatno utjecati na pogoršanje već napetih odnosa formalnih saveznika unutar NATO-a, Turske i SAD-a, objavio je Reuters. Taj bi potez značio prekid s desetljetnom praksom pažljivog korištenja termina koji dolaze iz Bijele kuće, kako se ne bi uvrijedila Turska.
Predsjednik Biden vjerojatno će upotrijebiti riječ “genocid” u sklopu izjave 24. travnja, kada se širom svijeta obilježava Dan sjećanja na žrtve genocida nad Armencima, rekla su za Reuters tri upućena izvora.

  • Koliko razumijem, donio je odluku da će upotrijebiti riječ ‘genocid’ u svojoj izjavi u subotu”, rekao je izvor.

Izvori upozoravaju da će se, zbog važnosti bilateralnih odnosa s Turskom, Biden možda u posljednjem trenutku ipak predomisliti.

Glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki u srijedu je novinarima rekla da će Bijela kuća vjerojatno “više reći” o tom pitanju u subotu.

Kad je prije godinu dana Biden kao predsjednički kandidat sudjelovao na komemoraciji za 1,5 milijuna ubijenih Armenaca u Osmanskom Carstvu, kazao je da će podržati napore za priznanjem genocida.

Turska priznaje da su mnogi Armenci ubijeni u Osmanskom Carstvu tijekom Prvog svjetskog rata, ali tvrdi da vlast nije sustavno ubijala Armence i da je riječ o mnogo manjem broju stradalih.

Svaki Bidenov potez koji bi priznao genocid dodatno bi naštetio već lošim odnosima između saveznika u NATO-u, upozorio je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu u utorak. (hrt.hr)

Posljednje objavljeno

Gotovo je! Dalibor Domitrović ponovo je na čelu grada Ogulina

OgPortal

U Gradskom vijeću bi trebalo biti  8 vijećnika SDP-a,  6 vijećnika HDZ-a i 1 iz DP-a

OgPortal

SDP-u najviše glasova i za Gradsko vijeće

OgPortal

Domitroviću pobjeda u prvom krugu?

OgPortal

Prvi neslužbeni rezultati s pojedinih biračkih mjesta

OgPortal

Birališta zatvorena – čekamo prve, neslužbene rezultate

OgPortal