Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Novi apsurd s platformom: Liječnik koji se već cijepio uspio se prijaviti na – novi termin za cijepljenje

Nastavlja se odnos toplo-hladno između ministra zdravstva Vilija Beroša i liječnika. Ministar aplikaciju CijepiSe i dalje brani, no priznaje da na nju nije ponosan. Još jučer za propuste je Minstarstvo krivilo obiteljske liječnike, a danas pred kamerom Dnevnika Nove TV – novi apsurd. Ni liječnici koji su se cijepili nisu evidentirani u sustavu aplikacije CijepiSe.
Ako liječnici nisu ažurni s aplikacijom CijepiSe, kako tvrdi Ministarstvo – sad imaju opravdanje. Jer nije ažurna ni država. U ordinaciju dr. Leonarda Bessana novinari Nove TV krenuli su da bi vidjeli kako naručivanje izgleda kroz prizmu liječnika, a onda su snimili apsurd. Liječnik koji se već cijepio uspio se prijaviti na termin za cijepljenje.

‘Meni prihvaća cijepljenje. Kako može prihvatiti moje cijepljenje po mom OIB-u ako sam ja već cijepljen’, upitao se liječnik. ‘To mi dokazuje da baza podataka tog portala cijepise.zdravlje.hr nije povezana i usklađena s bazom HZJZ u koju sam upisan kad sam cijepljen’, istaknuo je obiteljski liječnik Bressan iz KOHOM-a.Koje su onda liječnicima uopće koristi od aplikacije? Podatke s CijepiSe mogu dohvatiti i ti su pacijenti označeni zelenom bojom. ‘Tu vidimo redni broj kad se pacijent sam prijavio i to je to. Ništa više’, pokazao je Bressan. Jer za prijavu na punkt opet trebaju koristiti sustav e-naručivanje, baš kao i za sve druge pretrage i preglede, izvještava Dnevnik Nove TV.

Dakle, liječnici s CjiepiSe mogu isto što i građani. Pita li se danas ministra – sve je pod kontrolom. ”Moram reći da nije istina da platforma ne funkcionira. Ona funckionira možda ne onako kako smo željeli u potpunosti, ali dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja u ovom trenutku. Nisam rekao da sam posebno ponosan na platformu, što i nisam jer određenih manjkavosti ima’, priznao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Očekuje da će se sve otkloniti do dolaska većeg broja cjepiva, kada na red dođu mlađi, jer bi platforma tek tada trebala pokazati svoju svrhu. No s platformom ili bez nje, loše je što ministarstvo za svoje neuspjehe krivi županijske zavode i liječnike koji daju sve od sebe na terenu. Danas ih hvali, a još jučer je priopćenjem za aplikaciju krivio baš njih.
‘Žalosti ta činjenica da ministar proziva zavode jer su oni ti koji su zajedno s COVID bolnicama i liječnicima iznjeli teret korone na svojim leđima i sada cijepljenje i isto tako provode cijepljenja. Znači jedan ružan osjećaj’, kazao je Leo Šunjić, ravnatelj ZJZ-a Zagrebačke županije.

Građani su zbunjeni. Ne znaju tko se treba prijaviti putem platforme, a tko treba zvati liječnile. Kako sustav cijepljenja trenutačno funkcionira i što sve građani trebaju napraviti ne bi li se cijepili, analizira reporter Dino Goleš.

‘U teoriji je to sasvim svejedno, sli evo nekoliko praktičnih savjeta. Aplikacija Cijepise osmišljena je da bi prije svega olakšala naručivanje mlađih pacijenata čija faza još nije došla na red, pa zato ne treba čuditi što je s platforme cijepljeno svega 45 tisuća od 190 tisuća prijavljenih. Broj prijava je ono što treba zabrinjavati.
No bit će problema ako platforma u idućim tjednima kad dođe više cjepiva ne bude radila perfektno – odnosno bude li obavijesti o cijepljenju slala prekasno na što se žale lokalni zavodi. To je problem i za organizaciju termina i za organizaciju vremena građana, pa bi cjepivo moglo i propasti.Za one koji su se već prijavili – jedini savjet je da provjeravajte e-poštu i pretinac sa smećem. I nemojte se čuditi ukoilko ste mlađi od 65 i još niste pozvani jer broj prijave ne znači i red cijepljenja, već se cijepi prema godinama.

Za one koji se prijave kod liječnika – možda će lakše čuti kada će doći na red, imaju il kronične bolesti možda će biti detektirani i brže. No i sami znamo, ruku na srce, zbog koronavirusa liječnici opće prakse prenapregnuti su poslom pa je pravo čudo dobiti ih na telefon, a u ordinacije se ne preporuča.

S druge strane, ima i onih liječnika koji vas ne žele prijaviti na cijepljenje iako je i to njihov posao. Summa sumarum – baš kao i kod odabira samog cijepiva – građani su prepušteni sami sebi. Još samo da im netko iz vrha vlasti to tako plastično i objasni’, zaključuje. (Tportal)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal