Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Europarlamentarci o zelenoj putovnici

Portugal je najnovija europska zemlja koja zbog poboljšanja epidemiološke slike ukida stroge restriktivne mjere. To se nažalost još dugo neće dogoditi u Indiji u kojoj je svakoga dana već katastrofalno stanje sve gore i gore. Dok se zemlje svijeta bore s koronavirusom, Europski parlament raspravlja o COVID putovnicama koje će nam trebati za putovanja, a koje bi trebale zaživjeti 1. lipnja.
Europarlamentarci raspravljaju o takozvanoj zelenoj putovnici, koja bi trebala olakšati kretanje unutar Unije tijekom pandemije. No osim pozitivnih aspekata digitalne zelene potvrde neki zastupnici upozoravaju i na moguće oblike diskriminacije, jer onima koji nemaju putovnicu mogao bi biti uskraćen pristup nekom mjestu ili usluzi – što otvara pitanja o ljudskim pravima.

  • Čini se da se ovdje u parlamentu svi slažu sa zelenom potvrdom, da svi vide samo njezine prednosti, ali ipak, vjeruje li doista itko od vas ovdje da bilo koja osoba koja nije još cijepljena neće biti diskriminirana u odnosu na one koji imaju potvrdu?, pitao je Nicolaus Fest, zastupnik u Europskom parlamentu.

Indija u potpunom kaosu, opet rekordan broj novozaraženih, bolnice bez opreme, a ponajviše bez kisika. Dnevna potreba je 8 tisuća tona, proizvodi se manje od 7, pa je međunarodna pomoć jedino rješenje.

  • Prijevoz kisika prava je noćna mora, zbog prometa koji je veoma loš, a kisik je spas za sve one koji su na aparatima, rekao je Arunabh Saskia, novinar.

Indijske vlasti doživljavaju brojne kritike zbog neorganiziranosti, a čini se da i krivotvore podatke. Pogotovo one o preminulima.

  • Vlasti iz Delhija objavile su da je danas preminulo 380 osoba. No, imamo informacije s gradskih groblja, bilo je više od tisuću žrtava, rekao je Amit Kaushik, rođak preminulog pacijenta.

Portugal, koji je donedavno bio europsko žarište pandemije, izlazi iz strogih mjera kontrola.

  • Odlučio sam, na temelju dobrih podataka koje su mi pokazali epidemiolozi, da nema razloga za produljenje izvanrednog stanja, i da je vrijeme za povratak normalnom životu, izjavio je Marcelo Rebelo De Sousa, portugalski predsjednik.

Povratak normalnom životu tražilo je i nekoliko tisuća Slovenaca koji su prosvjedovali u Ljubljani, optužujući premijera Janšu da je sve mjere protiv pandemije pretvorio u fašističku diktaturu odnosno rušenje demokracije. (hrt.hr)