Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Policajci na granici s Bosnom otvorili prtljažnik pa ostali u šoku: ‘Ovo ima neprocjenjivu vrijednost!‘


Vozač je završio na kriminalističkom istraživanju, a fosili u muzeju gdje će služiti u svrhe istraživanja

Pravi bingo “nanjušili” su policajci granične policije Stara Gradiška kad su još 17. travnja na ulazu u RH, u automobilu slovenskih nacionalnih oznaka otkrili veću količinu fosila, raznih životinjskih ostataka. Za ništa od te vrijedne građe koja je bila u prtljažnom prostoru, 46-godišnji vozač nije imao dokumentaciju pa su mu stvari privremeno oduzete uz potvrdu, a on je završio na kriminalističkom istraživanju.
Predstavnici Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba i Muzeja Brodskog Posavlja povodom zaplijene nastavljaju sa postupkom preuzimanja, odnosno preliminarnog determiniranja i fotografiranja uzoraka. Potom će stručne osobe Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba, ističu iz PU brodsko-posavske, privremeno do rješavanja pravnog statusa, preuzeti i pohraniti paleontološku građu u svoje nove, suvremene čuvaonice. Također će provesti nužne zahvate u skladu s pravilima struke, a u smislu preventivne zaštite i sprječavanja propadanja građe.
Odmah smo se odazvali pozivu iz Ravnateljstva policije, te su nam policijski službenici u Postaji granične policije Stara Gradiška omogućili uvid u predmetnu građu/fosilne nalaze, kako bi dobili informacije o sadržaju i vrijednosti iste. Uvidu je prisustvovala i kustosica Muzeja Brodskog Posavlja, kolegica Ivana Maruščak. Nakon pregleda, potvrdili smo da se radi o vrlo vrijednoj, dragocjenoj i za nas paleontologe fosilnoj građi od neprocjenjive vrijednosti. Građa predstavlja ostatke fosilne faune iz geološkog razdoblja srednjeg miocena (prije cca 15 mil. godina), a najzastupljeniji su ostaci (zubi, čeljusti) fosilnih praslonova (Gomphotherium i Prodienotherium), fosilnog nosoroga (Brachypotherium), fosilnih svinja (Conohyus), fosilnih dabrova, jelena, goveda itd. Također smo u građi razaznali 3-4 primjerka fosilnih vodozemaca (Salamander). Primjerci nisu očišćeni niti preparirani, tako da vjerojatno sadrže i druge fosilne vrste, koje se trenutno ne mogu determinirati. Kao što sam već rekao, ovo je vrlo vrijedna i bogata fosilna građa i zasigurno će nam dati nove znanstvene spoznaje o životu, klimi i okolišu u pradavnoj zemljinoj prošlosti na području srednje Europe – rekao je Dražen Japundžić, viši kustos voditelj Geološko paleontološkog odjela Hrvatskog prirodoslovnog muzeja iz Zagreba. Dodao je i da izuzeta građa ima veliku materijalnu vrijednost koja se u ovom slučaju procjenjuje na nekoliko desetaka tisuća eura s napomenom da je zanimljiva ilegalnim trgovcima odnosno kolekcionarima te da predstavlja veliki doprinos geološko-paleontološkoj i muzejskom struci i prirodoslovlju općenito. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Indija: Rekordan broj umrlih, Tamil Nadu se zatvara

OgPortal

Karlovčanka dobila poziv da primi drugu dozu cjepiva. Ali, postoji problem: Još nije dobila ni prvu

OgPortal

Milanović o neradnoj nedjelji: To je predizborna finta

OgPortal

Iz Nacionalnog Stožera

OgPortal

U Ogulinu 11 osoba zaraženo virusom

OgPortal

Prva pričest

OgPortal