Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Biden u prvom obraćanju Kongresu najavio kako ‘Amerika ponovno ide naprijed’, spomenuo kineskog predsjednika, a imao i poruku za Rusiju

“SAD ponovo idu naprijed, Amerika je spremna za uzlet”, rekao je američki predsjednik Joe Biden u svom prvom obraćanju Kongresu gotovo 100 dana nakon što je naslijedio Donalda Trumpa na toj funkciji. Zbog pandemije Biden je držao govor ispred male, posebno odabrane skupine od 200-tinjak demokratskih i republikanskih zastupnika. Po prvi put u povijesti dvije žene zauzele su svoja mjesta iza predsjednika, u polju kamera. Potpredsjednica Kamala Harris i predsjednicu Zastupničkog doma Nancy Pelosi.
“Bilo je i vrijeme,” naglasio je američki predsjednik, uz gromoglasan pljesak, neposredno prije početka svog govora.

Opisujući zdavstvenu i ekonomsku krizu u zemlji kada je došao na vlast, ali i napad na Kapitol 6. siječnja kao “najgori napad na našu demokraciju od građanskog rata”, Biden je istaknuo kako je Amerika spremna za novi uzlet.

“Prije stotinu dana američka je kuća gorjela, ali je spremna za ponovni uzlet zahvaljujući planovima spašavanja i reformama usvojenim od tada. Nakon 100 dana mogu reći zemlji: Amerika ponovno kreće naprijed pretvarajući opasnost u mogućnost, krizu u priliku, nazadovanje u snagu,” kazao je.Istaknuo je kako je povijesni plan oporavka od 1900 milijardi dolara ulaganje od vitalnog značaja za američku budućnost.

Biden se predstavljao kao branitelj srednje klase, iznoseći masovni plan ulaganja za stvaranje milijuna radnih mjesta za Amerikance koji se osjećaju izostavljeno.

“Znam da se neki pitaju jesu li ti poslovi za vas. Osjećate se napušteno i zaboravljeno u gospodarstvu koje se brzo mijenja”, rekao je Biden dodavši kako će njegovi investicijski planovi stvoriti “milijune radnih mjesta.

“Gotovo 90% poslova u infrastrukturi ne zahtijeva sveučilišne diplome,” rekao je naglasivši: “Nije Wall Street sagradio ovu zemlju. Srednja klasa je sagradila ovu zemlju.”(Tportal)