Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Lučin za Dnevnik HTV-a: Učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan

U Hrvatskoj je danas zabilježeno 2.046 novih slučajeva zaraze koronavirusom. Udio pozitivnih gotovo je 20 posto. Preminulo je 49 osoba, a u bolnicama je 2.210 pacijenata, od kojih 246 na respiratoru. Nastavlja se masovno cijepljenje, a u Zagrebu se uvode još tri lokacije.
Novost je preporuka da se oni koji su preboljeli koronu cijepe samo jednom dozom.

Pero Lučin, znanstvenik s Medicinskog fakulteta u Rijeci smatra da je preporuka ispravna.

  • Imunološki odgovor na infekciju odvija se u dva koraka. U prvom koraku se događa prepoznavanje senzibilizacije razvoja odgovora, a u drugom koraku pojačanje. Svi koji su već imali bolest prošli su prvu fazu i trebaju drugu fazu, a to je pojačati imunološki odgovor cijepljenjem. Oprez treba kod onih koji su bili asimptomatski ili su imali blagu kliničku sliku. Kod njih treba provjerili je li došlo do imunizacije, rekao je u središnjem Dnevniku HTV-a.

Na pitanje koliko će biti potrebno da se donesu zaključci o trajnosti učinka cjepiva, rekao je kako je to teško reći jer je prošlo tek 5-6 mjeseci od prvih iskustva s cjepivom.

  • Tek ćemo nakon godinu dana moći reći koliko imunost stvorena s cjepivom djeluje, ali s obzirom kako ide kod inficiranih učinak cjepiva vjerojatno neće biti dugotrajan, rekao je.

Istaknuo je da su nam brojevi preveliki i da je broj umrlih prevelik, te da će trebati tri- četiri tjedna da se vidi pravo smanjivanje.

  • Ohrabruje što se udio pozitivnih među testiranim smanjuje. To je uvijek bio dobar indiktor da su stvari krenula na dolje u smislu prijave novih slučaja. Treba biti oprezan i pridržavati se mjera, naglasio je Lučin. (hrt.hr)