Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prije 26 godina oslobođena Zapadna Slavonija: U Okučanima se obilježava obljetnica akcije Bljesak


Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava.

U subotu se u Okučanima obilježava vojno-redarstvena akcija (VRO) “Bljesak” kojom je prije 26 godina od okupacije oslobođena zapadna Slavonija.

Intoniranjem hrvatske himne u 8.55 sati kod spomen-obilježja “Kocka vedrine” na Trgu dr. Franje Tuđmana počelo je službeno obilježavanje 26. godišnjice akcije Bljesak.

Pročitana su imena poginulih hrvatskih branitelja u VRO “Bljesak”. Kadeti MORH-a i MUP-a položili su vijenac na kocke spomen-obilježja.
Sukladno aktualnim preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ovogodišnje obilježavanje provest će se uz sukcesivni dolazak izaslanstava. Protokol sukcesivnog polaganja vijenaca počinje u 9 sati s razmacima od 30 minuta.

Predsjednik Republike i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike RH Zoran Milanović s izaslanstvom položit će vijenac i zapaliti svijeću ispred spomenika u 9.30 sati. Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković predvodit će izaslanstvo Hrvatskog sabora i položiti vijenac u 10 sati. Predsjednik Vlade Andrej Plenković s izaslanstvom položit će vijenac u 10.30 sati.

“Bljeskom” su u manje od 32 sata hrvatske snage s oko 7200 vojnika i policajaca oslobodile zapadnu Slavoniju odnosno oko 500 četvornih kilometara hrvatskog teritorija koji je četiri godine bio okupiran. Uspostavljen je i nadzor nad autocestom Zagreb-Lipovac te željezničkom prugom prema istočnoj Slavoniji. U operaciji su poginula 42 hrvatska branitelja, a 162 bila su ranjena. (jutarnji.hr)

Posljednje objavljeno

Gotovo je! Dalibor Domitrović ponovo je na čelu grada Ogulina

OgPortal

U Gradskom vijeću bi trebalo biti  8 vijećnika SDP-a,  6 vijećnika HDZ-a i 1 iz DP-a

OgPortal

SDP-u najviše glasova i za Gradsko vijeće

OgPortal

Domitroviću pobjeda u prvom krugu?

OgPortal

Prvi neslužbeni rezultati s pojedinih biračkih mjesta

OgPortal

Birališta zatvorena – čekamo prve, neslužbene rezultate

OgPortal