Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tko najviše zarađuje na PCR testovima? Vrte se milijarde, vlasnici: ‘Išlo bi nam i bez korone‘

U većini zemalja, ako se želi prijeći državna granica, potrebno je predočiti negativni test na korona virus. Najbolje “pravi”, dakle PCR test: na primjer u Hrvatsku se putnici puštaju i s negativnim “brzim” testom, ali u roku od 10 dana je potrebno opet ići na testiranje. Da bi se izbjegla gnjavaža, zato je najbolje odmah na PCR-test.

Realnost jest da vas, osobito među državama Schengena i mada je obaveza, jedva tko i pita imate li test dok je jasno kako cestama samo prolazite kroz tu zemlju: inače bi se neminovno stvorile beskrajne kolone na granicama piše Deutsche Welle.

Ali u Njemačkoj, ako se odlučite na “pravi” test su i cijene veoma različite: od sedamdesetak pa do znatno preko 100 eura. Za četveročlanu obitelj koja kreće na put – to je već mali kapital jer se opet mora testirati i prije povratka.
Na ulazu u Hrvatsku se mora dugo čekati – ali ni službenici nisu krivi: treba provjeriti, je li svatko ima negativni test na koronu.

Izbor – koji to zapravo nije
Kad se tako odabere mjesto u Njemačkoj kamo će se ići na testiranje, zapravo je velika vjerojatnost kako će vaš uzorak biti obrađen u jednom od ovdašnjih 20 – od ukupno 47 laboratorija tvrtke Synlab. To je tvrtka koju je još 1998. osnovao liječnik laboratorijske medicine Bartolomäus “Bartl” Wimmer još pod nazivom “Synlab Udruga neovisnih laboratorijskih liječnika”.

Tvrtki je i prije ove pandemije išlo dobro jer nude čitav spektar laboratorijskih pretraga, kako za liječnike tako i za veterinare. Ali korona je tek ispala blagodat za tvrtke takve vrste: prošle godine je provela 11,6 milijuna PCR testova i samo to im je stvorilo 620 milijuna eura prometa od ukupno 2,6 milijardi eura prometa čitavog koncerna. Za nas nesretna 2020. je tom koncernu tako donijela porast prometa od čitavih 38%.

Ove godine računaju na novi porast od 17% jer neumorno šire ponudu, pogotovo kad je riječ o koroni. Već nude i testove kod kojih se uzorak ne uzima štapićem iz nosa ili ždrijela, nego se analizira tekućina s kojom je osoba isprala grlo – što je naravno mnogo ugodnije. Tu je i test za mališane: takozvana “testna lizalica” koja će sigurno naći mušterije kad na primjer treba testirati čitav dječji vrtić ili osnovnu školu.

Tko je tako nešto pokušao sa štapićima – znat će o čemu govorimo. Tete iz vrtića će spremno posvjedočiti kako se to možda može usporediti s testiranjem čopora divljih tigrova.

Nije ugodno – a probajte onda natjerati i gomilu mališana da strpljivo čeka i pusti da budu testirani. Ali njemački laboratorij već radi na ugodnijoj alternativi.

Milijarde – a stižu i dalje
Synlab iz Münchena je uvjerljivo najveći njemački laboratorij: sljedeći konkurent je Bioscientia iz Ingelheima koja ostvaruje promet od jedva 280 milijuna eura. Ali konkurencija vreba iz inozemstva: i Bioscientiju je “progutao” australski gigant u području laboratorijske pretrage Sonic Healthcare, a u Europi su trenutno najveći švicarski koncern Unilabs i francuski Eurofins Scientifics.

Francuzi, makar u Njemačkoj još imaju samo dva laboratorija, također imaju razloga biti zadovoljni koronom: samo u prvom kvartalu ove godine su ostvarili promet od 1,6 milijardi eura, plus od 41%.

A oni već jesu izlistani na burzi i vrijednost dionica Eurofins Scientific je trenutno negdje oko 15,8 milijardi eura.

To je put kojim je sad krenuo i njemački Synlab. Doduše, prvog dana prometa dionicama im je donio “samo” četiri milijarde eura, znatno manje nego što su planirali. Razlog tome je i što su cijenom dionica od 18 eura počeli na donjoj granici predviđene vrijednosti, a i tako na burzi možda nisu točno znali, što je ta tvrtka doista – jer od 27,5 milijuna dionica je gotovo 7 milijuna ostalo neprodano.

Lancu poput Synlaba je ova pandemija prilika za izvanrednu zaradu. Ali su uvjereni: posla za njih će biti i bez korone.

Bez laboratorija se neće moći…
No u Synlabu su uvjereni kako će se to brzo pročuti. Samoj tvrtki od tog prihoda treba stići oko 400 milijuna eura s kojima želi podmiriti dugove i širiti se akvizicijom drugih laboratorija. “Za 2021. smo kod našeg organskog rasta već ostvarili izuzetno dobar početak i od siječnja već dogovorili devet akvizicija”, kaže direktor financija minhenskog laboratorija, Sami Badarani za prvi program njemačkog radija i televizije ARD.

Korona je naravno odlična za njihov posao, ali potencijala ima i bez nje: “Sve je više stanovnika naše planete i sve je starije. Obje te činjenice su dobre za nas”, kaže direktor uprave Mathieu Floreani.

I možda kao svojevrsna ironija životne sudbine: osnivač Synlaba, Bartl Wimmer se okušao i u politici. Prije par godina je bio kandidat stranke Zelenih na komunalnim izborima općine Berchtesgaden Land – i izgubio. Sad mora tražiti utjehu tog udarca sudbine u milijunima prometa njegovog Synlaba, zaključuje DW. (jutarnji.hr)