Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Sporo cijepljenje u Rusiji, samo 6 posto potpuno zaštićenih građana

U Rusiji kampanja cijepljenja protiv koronavirusa i dalje sporo napreduje – zaključno s nedjeljom tek je oko 9 milijuna ljudi ili 6 posto stanovništva primilo i prvu i drugu dozu cjepiva, izvijestila je državna televizija.Ruski su znanstvenici dosad razvili tri cjepiva protiv virusa. Prvi među njima, Sputnjik V, na ruskom je tržištu već gotovo devet mjeseci.

Unatoč dokazanoj učinkovitosti Sputnjika V, ankete provedene među stanovništvom Rusije pokazuju da ih se većina ne želi cijepiti jer sumnja u sigurnost cjepiva.

Istodobno, premda se dio stanovnika koleba u pogledu cijepljenja, ruski mediji pišu da se mnoge ruske regije bore da bi dobile što više doza.

Za razliku od njih, stanovnici Moskve cijepiti se mogu i na mjestima poput trgovačkih centara.

Predsjednik Vladimir Putin nedavno je rekao kako bi želio da Rusija, zemlja sa 146 milijuna stanovnika, do jeseni uspije postići kolektivni imunitet, a po riječima zamjenice premijera Tatjane Golikove dnevno se cijepi i do 300.000 ljudi.

Po podacima državne televizije, dosad je prvu dozu jednog od triju ruskih cjepiva primilo 13 milijuna stanovnika.

Rusija ističe da su cjepivo Sputnjik V, koji je razvio moskovski Istraživački institut za epidemiologiju i mikrobiologiju Gamaleja, odobrile 64 zemlje.(hrt)

Posljednje objavljeno

Informatička pismenost, PR i marketing

OgPortal

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

OgPortal

Plenković: “Ideja je da se rad nedjeljom zabrani, osim 16 nedjelja u godini”

OgPortal

Kandidat Domovinskog pokreta za župana na tiskovnu došao službenim autom gradske tvrtke! Novinarima rekao da je na godišnjem odmoru, iz Čistoće tvrde da – nije!

OgPortal

Novi kamion za SKG, vrijedan više od milijun kuna

OgPortal

Milanović iz Splita: Gospodi iz HDZ-a bi bilo dobro da prestanu lagati

OgPortal