Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

PGŽ se vraća u “novo normalno”: Otvaraju se terase kafića, teretane, kina…

Danas je prvi dan protuepidemijskih mjera kojima se život u Primorsko-goranskoj županiji polako vraća normalnom ritmu, nakon puna dva tjedna ponovo se otvaraju teretane, kina i kazališta, a dopuštaju se i profesionalne umjetničke izvedbe te rad trgovina do 22 sata, kao i terasa ugostiteljskih objekata te casina i automat-klubova.

Osim toga, za posjete bližnjih u domovima za starije osobe više nije potreban negativan PCR test, dok se u školske klupe vraća dio učenika, oni razredne nastave te maturanti i učenici završnih razreda. Navedene mjere u suštini se svode na primjenu mjera na nacionalnoj razini, a donesene su uslijed sve povoljnije epidemiološke situacije i smanjenog broja hospitaliziranih pacijenata na području naše županije te su na snazi do 15. svibnja.

Podaci Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a koji svjedoče o sve povoljnijoj epidemiološkoj situaciji u PGŽ zabilježeni su i jučer. Naime, na velikom broju laboratorijski obrađenih uzoraka, čak 1.261 test, jučer je zabilježeno 120 novooboljelih osoba u Primorsko-goranskoj županiji. Time je udio pozitivnih osoba unutar broja testiranih jučer, nakon točno dva mjeseca, pao ispod 10 posto i iznosi 9,5 posto. Također, bilježi se i dvostruko veći broj osoba koje su ozdravile, njih 246, čime se broj aktivnih slučajeva bolesti COVID-19 na području PGŽ-a smanjio za još 133 osobe i iznosi 2.105 COVID-pozitivnih osoba.

Prema riječima epidemiologa, vidljivo je da se u proteklom tjednu nastavio trend pada hospitaliziranih osoba, a jučerašnji izvještaj Ureda ravnateljstva KBC-a donosi podatke da se u Kliničkom bolničkom centru Rijeka jučer nalazilo 173 pacijenta koji se liječe od bolesti COVID-19 od kojih je sedmero na respiratoru, što je šestero osoba manje nego dan prije.

Osim toga, u Thalassotherapiji Opatija, sekundarnom COVID-19 centru PGŽ-a, oporavlja se 27 osoba, a poput novooboljelih, udio hospitaliziranih osoba unutar ukupnog broja aktivnih slučajeva također iznosi 9,5 posto. Nažalost, tijekom jučerašnjeg dana u KBC-u Rijeka od bolesti COVID-19 preminulo je još osmero osoba, od kojih je šestero stanovnika Primorsko-goranske i dvoje iz susjednih županija koji su se liječili u riječkom KBC-u, piše Novi list, a prenosi N1.