Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Macron za inicijativu da cjepiva protiv covida-19 postanu svjetsko javno dobro

Francuski predsjednik Emmanuel Macron podržao je u četvrtak odricanje od intelektualnog vlasništva nad cjepivima protiv covida-19 pošto je tu zamisao iznio njegov američki kolega Joe Biden.

– Naravno, moramo to cjepivo učiniti svjetskim javnim dobrom, rekao je Macron novinarima pri otvaranju prvog velikog ‘vakcinodroma’ u Parizu.

Ipak je naglasio da su sada “kratkoročno” važne “donacije” te “proizvodnja u partnerstvu sa siromašnim zemljama”, prenosi agencija AFP.

Podsjeća da se Macron 23. travnja izjasnio protiv trenutačnog ukidanja zaštite intelektualnog vlasništva nad cjepivom.

Macron je objasnio da je problem u transferu tehnologije.

– Možete transferirati intelektualno vlasništvo farmaceutima u Africi, no oni nemaju platformu za proizvodnju glasničkog RNA. Mi želimo transferirati tehnologiju i znanje kako bi se ostvarile platforme za proizvodnju cjepiva glasničkog RNA u Africi, i to je ključ svega, rekao je.

– Ako postoji nacionalizam cjepiva, nemojte to pripisivati Europi: mi smo od prvog dana pomagali našim saveznicima, našim partnerima, odlučili izvoziti doze najosjetljivijima, ustvrdio je.

Ranije u četvrtak Globalni savez za cjepiva (GAVI) pozdravio je potporu američkog predsjednika Joea Bidena odricanju prava intelektualnog vlasništva nad cjepivima protiv covida-19.

U srijedu je Biden rekao da Sjedinjene Države zagovaraju ukidanje zaštite intelektualnog vlasništva za cjepivo protiv covida-19 kako bi se ubrzala proizvodnja i raspodjela cjepiva u svijetu.

Kritičari, međutim, upozoravaju da je to složeno pitanje, a veliki farmaceutski laboratoriji većinom se protive ukidanju njihovih patenata smatrajući da će otvaranje novih pogona za proizvodnu cjepiva skrenuti napore s jačanja proizvodnje u postojećima.(hrt)