Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović: 1971. bila je hrvatski krik

Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović u Klovićevim dvorima sudjeluje na predstavljanju zbornika radova “Sinj i Hrvatsko proljeće”, u povodu važne obljetnice – 50 godina od Hrvatskoga proljeća.

U obraćanju na svečanosti predsjednik Zoran Milanović rekao je da je “taj mali Sinj u njemu uvijek izazivao pozitivnu emociju”.

– Hrvatsko proljeće bilo je s jedne strane sinjska aristokracija, djeca koja su se školovala i koji su krenuli punim plućima u život. Jugoslavija je za hrvatski narod bila premosnica do realizacije konačnog cilja, hrvatske neovisnosti. Godina 1971. bila je hrvatski krik, pokušaj da se napravi više reda u toj državi. To su ljudi koji su pokušavali bolje, prije svega Miko Tripalo i Marko Veselica. Platili su nezamislivu cijenu, drugima se život promijenio, potucali se od nemila do nedraga i na kraju doživjeli Hrvatsku kao mladu, neovisnu državu, državu identiteta i ponosa, svijesti gdje pripada i koliko je malena i koliko je velika. Danas smo u EU i NATO-u i na to gledam kao na etapu na tom putu, nešto iz čega za sebe trebamo izvući najveću korist. Svi resursi koje imamo su ništa ako ga ne naseljavaju žilavi, pametni i ambiciozni ljudi. Te ambicije Sinjanima i Sinjankama nikada nije nedostajalo, rekao je.

Predsjednik Republike Hrvatske i vrhovni zapovjednik Zoran Milanović u Uredu na Pantovčaku u 17 sati ugostit će Drugu gardijsku brigadu, poznate Gromove, koji slave 30. obljetnicu ustroja te odlikovati njihove pripadnike. Na prijemu će sudjelovati i ministar obrane RH Mario Banožić.(hrt)