Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tornada poharala dvije kineske pokrajine, 12 mrtvih, stotine ozlijeđene

U naletu dvaju tornada nad kineskim središnjim gradom Wuhanom i gradom u istočnoj pokrajini Jiangsu poginulo je 12 ljudi, stotine su ozlijeđene, uništeni su domovi i imovina, objavila je danas službena novinska agencija Xinhua.

  • Osmero ljudi poginulo je u Wuhanu, u pokrajini Hubeiju, a 280 je ozlijeđeno nakon što je tornado jučer navečer opustošio okrug Caidian, objavila je agencija.

U tornadu je srušeno 27 kuća, oštećeno još 130, kao i objekti na gradilištima, dodaje se.

  • Odrastao sam u Wuhanu i nikada nisam vidio nešto slično, objavio je stanovnik grada putem kineske aplikacije Weibo.
  • U zadnje vrijeme vremenske prilike su ekstremne, dodao je.

Još jedan tornado pogodio je grad Shengze, na području Suzhou u pokrajini Jiangsu gdje su česta tornada, pri čemu su smrtno stradale četiri osobe, a 149 je ozlijeđeno, izvješćuje Xinhua.

  • Vatrogasci su priopćili da su vjetrovi oštetili elektroenergetske objekte i srušili nekoliko tvorničkih zgrada, dodaje agencija.

Tornada često pogađaju Jiangsu u kasno proljeće i rano ljeto. Kinesko komercijalno čvorište Šangaj, udaljeno 100 km od Suzhoua, također je pogodilo snažno grmljavinsko nevrijeme, zbog čega su meteorološki dužnosnici proglasili uzbunu.

Jače oluje očekuju se u Šangaju i ostalim dijelovima regije delte rijeke Jangce kasnije danas, najavila je državna meteorološka agencija.

  • Kina se suočava s ekstremnim vremenskim uvjetima kao posljedicom klimatskih promjena, rekao je novinarima u travnju meteorolog Jia Xiaolong, dodajući kako se očekuje da će rizik od katastrofalnih vrućina i poplava sljedećih godina biti sve veći. (hrt.hr)