Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Puljak: ‘Nadam se da je gotova era Splita kojeg smo se sramili‘; Mihanović: ‘Pobjeđujemo u 2. krugu‘


Željko Kerum, koji je na trećem mjestu, priznao je poraz na izborima u Splitu

HDZ bi na ovim izborima mogao izgubiti vlast u Splitu, i taj će grad u drugom izbornom krugu biti jedno od najneizvjesnijih političkih poprišta u Hrvatskoj. U drugi krug, s tijesnom prednošću od 3,6 posto, ulazi kandidat stranke Centar, fizičar Ivica Puljak s 26,8 posto osvojenih glasova, dok HDZ-ov Vice Mihanović u drugi krug ulazi s podrškom od 23,25 posto glasova. Željko Kerum, čija je stranka i protekle četiri godine u splitskom Gradskom vijeću koalirala s HDZ-om, treći je, s 14,98 posto podrške.

Kandidata SDP-a i HSU Antu Franića podržalo je 7,42, posto birača, jedva nešto više od 6,698 podrške koju je dobila nezavisna kandidatkinja, sveučilišna profesorica ekonomije Branka Ramljak. Jakov Prkić, kandidat stranke Možemo! i Pametno za Split i Dalmaciju, osvojio je 5,78 posto glasova, mostovac Ivica Grković 4,74 posto, dok su ostali kandidati osvojili manje, između 3,6 i 0,5 posto.

Puljkova prednost donekle jest iznenađenje ovih izbora – predizborne ankete ukazivale da bi upravo on mogao ući u drugi krug s Mihanovićem, ali ne kao prvoplasirani, već kao drugoplasirani.
U prvom obraćanju javnosti nakon objave sinoćnjih nepotpunih rezultata, sveučilišni profesor fizike i član velikog međunarodnog istraživačkog tima, zaslužnog za otkrivanje Higgsova bozona, Ivica Puljak nekoliko je puta naglasio da su on, njegovi zamjenici i stranka Centar vodili kampanju koja je predstavljala kulturni i civilizirani Split, drugačiji od onoga koji gledamo u zadnjim mandatima. Najavio je da će takvu kampanju nastaviti voditi i u drugom krugu te pozvao sugrađane da na izborima, 30. lipnja, pokažu da je Split pristojan i civiliziran grad te kako je “era Splita kakvog smo se stidjeli, era političke trgovine, završena”. Na novinarsko pitanje boji li se prljave kampanje u drugom krugu, a koje je očito aludiralo na objavu videosnimke svadbe na kojoj kao 25-godišnji mladić pjeva ustaške pjesme, Puljak je odgovorio kako su izdržali razne prljave pritiske, da se ničega ne boji te kako će sve izdržati za Split.
Kandidat HDZ-a Vice Mihanović, inače predsjednik splitske stranačke organizacije i direktor gradske Lučke uprave, koji je do ove kampanje čak i splitskoj javnosti bio relativno nepoznat, u obraćanju novinarima nastojao je ostaviti dojam samouvjerenosti. Izjavio je kako je zadovoljan izbornim rezultatom. Praćen skandiranjem stranačkih aktivista “Vice, Vice”, ustvrdio je da će u drugom krugu pobijediti jer ima najbolji program i zna kako riješiti goruće probleme.

“Splićani za dva tjedna biraju između konkretnih projekata i floskula poput onih da će Split biti centar svita”, kazao je Mihanović. Obratio se i biračima onih kandidata koji nisu ušli u drugi krug obećanjem kako će biti i njihov gradonačelnik. Mihanović je inače u kampanji bio gotovo nevidljiv, uporno se klonio novinarskih pitanja, a s javnošću komunicirao priopćenjima i preko Facebooka. U kampanji za lokalne izbore više publiciteta od njega imao je njegov doktorat koji je Mihanović obranio 2018. na Ekonomskom fakultetu u Osijeku.
Novinar portala Index u ožujku je objavio minucioznu analizu toga doktorata te dokazao kako disertacija sadrži dosta plagiranih pasusa. Navode da je plagirao doktorat nazvao je floskulama i podmetanjima te najavio tužbe protiv medija. Na pitanje koje mu je noćas nakon prvog brojanja rezultata postavljeno – je li pogriješio što ga nije bilo više u medijima i misli li u kampanji za drugi krug to mijenjati – Mihanović je odgovorio kako je zadovoljan svojom dosadašnjom kampanjom i da ne misli ništa mijenjati.

Tko god od dvojce finalista izbornog kruga 30. svibnja odnio pobjedu, neće mu biti jednostavno posložiti većinu u splitskom Gradskom vijeću. I dok Puljak ima laganu prednost nad Mihanovićem u utrci za gradonačelnika, lista HDZ-a osvojila je 23,3 posto glasova za splitsko gradsko vijeće, dok je Puljkov Centar osvojio 20,2 posto. Treći je Kerumov HGS, s 11,9 posto glasova, zatim lista SDP-a i HSU-a s 9,8 posto, a koalicija Možemo! i Pametno Splita i Dalmacije osvojila je 9,5 posto, Mostova kandidacijska lista 7,95 posto, a prag je preskočila i neovisna lista, predvođena vlasnikom trgovačkog lanca Tommy, Tomislavom Mamićem sa 6,09 posto. Sve te stranke imat će zastupnike u Gradskom vijeću Splita.

Na pitanje kako će osigurati većinu u Gradskoj skupštini ako za dva tjedna pobijedi na izborima, Puljak je odgovorio: “Svim vijećnicima koji nisu Kerum i HDZ ponudit ćemo ruku suradnje. Vjerujem da će većina vijećnika staviti opće dobro iznad osobno interesa”. Koalicija Možemo! i Pametno Splita i Dalmacije objavila je sinoć da će imati tri vijećnika u Gradskoj skupštini Splita. (jutarnji.hr)