Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Tomislav Tomašević ide na Škoru u drugom krugu, Puljak ispred Mihanovića u Splitu!


Loš rezultat HDZ-a u Zagrebu i mogući gubitak vlasti u Splitu priličan je udarac za na državnoj razini vladajuću stranku

Najvrijedniju pobjedu u prvom krugu lokalnih izbora odnio je lider platforme Možemo! Tomislav Tomašević jer je u najvećem i ekonomski daleko najmoćnijem gradu u zemlji uvjerljivo porazio sve protukandidate i protukandidatkinje, osvojivši čak 45 posto glasova birača. U drugom krugu sukobit će se s liderom Domovinskog pokreta Miroslavom Škorom, koji ne smije biti nezadovoljan s 12,2 posto osvojenih glasova jer je iza sebe ostavio ostavio dugogodišnju desnu ruku pokojnog Milana Bandića i kandidatkinju MB365 – Stranke rada i solidarnosti Jelenu Pavičić Vukičević koja je osvojila 11,1 posto glasova, te HDZ-ova kandidata Davora Filipovića koji je osvojio 9,9 posto.

Pobjeda Tomaševića u prvom krugu još je značajnija pošto je lista za Gradsku skupštinu predvođena platformom Možemo! osvojila 40,8 posto glasova i vjerojatno će vrlo lako sastaviti većinu u Skupštini, jer je SDP prošao izborni prag i sa 8,9 posto glasova osvojit će dva ili tri mandata. Uostalom, poraženi SDP-ov kandidat Joško Klisović već je sinoć pozvao sve birače da u drugom krugu glasaju za lidera Možemo!.

Među pobjednike prvog izbornog kruga svakako ima mjesta i za kandidata Centra Ivicu Puljka koji u drugi krug izbora za gradonačelnika Splita ulazi kao prvoplasiran s osvojenih 26,8 posto glasova.
U splitskom finalu ga čeka HDZ-ov kandidat Vice Mihanović koji je jučer dobio 24,3 posto glasova, dok je Željko Kerum podbacio osvojivši tek 15 posto. Bitka za Split bit će napeta i neizvjesna do zadnjeg trenutka, ali ako Puljak uspije pobijediti Mihanovića vjerojatno će bez ogromnih poteškoća u Gradskom vijeću dogovoriti suradnju sa SDP-om i/ili koalicijom Pametno za Split i Dalmaciju – Možemo! – Nova ljevica ili s Mostom.

Loš rezultat HDZ-a u Zagrebu i mogući gubitak vlasti u Splitu priličan je (reputacijski, svakako) udarac za na državnoj razini vladajuću stranku, ali politički bezopasan za šefa stranke i Vlade Andreja Plenkovića, jer je HDZ opet pobijedio u uvjerljivo najvećem broju općina, gradova i županija. Uostalom, HDZ se još sinoć proglasio pobjednikom lokalnih izbora.

Svoje lokalne čelnike i članove zastupničkih tijela (skupština, vijeća, mjesnih odbora…) glasači su jučer birali u 425 općina, 127 gradova, 20 županija i Gradu Zagrebu.

Na prošlim lokalnim izborima održanima u proljeće 2017. godine HDZ je mjesto župana osvojio u čak 12 županija, od čega su u šest njih HDZ-ovi kandidati slavili već u prvom krugu.

Na jučer održanim izborima HDZ je već u prvom krugu osvojio fotelje župana u Osječko-baranjskoj (Ivan Anušić), Brodsko-posavskoj (Danijel Marušić), Požeško-slavonskoj (Antonija Jozić) i Virovitičko-podravskoj županiji (Igor Andrović). Uz četiri sigurna, HDZ-ovi kandidati za župana u drugi krug kao favoriti ulaze u šest županija, njihovi kandidati imaju šanse pobijediti u dodatnih četiri županije, a s partnerima u još dvije. Dakle, HDZ će ukupno gledajući na koncu ostvariti manje-više isti rezultat kao na prošlim lokalnim izborima. Za mnoge simbol otpora u Domovinskom ratu, Grad Vukovar, ipak nisu uspjeli osvojiti, tamo u drugi krug kao favorit ulazi njihov bivši stranački kolega Ivan Penava kojeg podržava Domovinski pokret. Penava je osvojio 43,8 posto glasova, a HDZ-ov kandidat Nikola Mažar 24,8 posto.

Druga (još uvijek) najjača stranka u Hrvatskoj na prošlim je izborima osvojila dvije županije: Krapinsko-zagorsku i Primorsko-goransku županiju. U prvoj je njihov Željko Kolar pobijedio već u prvom krugu, dok će Zlatko Komadina ipak morati pobjedu u Primorsko-goranskoj županiji tražiti u drugom krugu.

Ukupno gledajući Domovinski pokret ipak je preživio ovaj izborni ciklus jer se čelnik stranke plasirao u drugi krug zagrebačkih izbora, jer su njihove kandidatkinje i kandidati ušli u drugi krug izbora za gradonačelnika Osijeka, za županicu Osječko-baranjeske županije… Uz to, osvojili su mnogo mandata u gradskim vijećima i županijskim skupštinama.

IDS je jučer ipak malo podbacio jer su izgubili nekoliko baza u Istri, a njihov kandidat za Župana Boris Miletić pobijedu će ipak morati tražiti u drugom krugu.

Čelnik Mosta Božo Petrov u drugi krug izbora za župana Dubrovačko-neretvanske županije ulazi kao izraziti autsajder, jer je HDZ-ov Nikola Dobroslavić jučer osvojio gotovo dvostruko više glasova. Mostu utjeha može biti možda pobjeda Mire Bulja u utrci za novog gradonačelnika Sinja.

Bez obzira na silazak Vojka Obersnela s političke pozornice, SDP je u solidnoj šansi zadržati vlast u toj svojoj jedinoj velikoj utvrdi. Njihov kandidat Marko Filipović jučer je osvojio 30,3 posto glasova, a u drugom krugu će snage odmjeriti s nezavisnim kandidatom Davorom Štimcom koji je dobio podršku 15,9 posto birača. HDZ-ov kandidat Josip Ostrogović osvojio je 14,1 posto glasova, dok je Mostova nada Marin Miletić ostao na 11,2 posto. SDP-ova lista osvojila je 27,7 posto glasova na izborima za Gradsko vijeće, slijedi Štimčeva lista (16,22 posto) i HDZ-ova s 11,2 posto glasova. U Osijeku uvjerljivo vodi HDZ-ov kandidat Ivan Radić s 38,7 posto osvojenih glasova, a s njime će u drugi krug nezavisni kandidat (kojeg podupiru Domovinski pokret i Most) Berislav Mlinarević s osvojenih 19,63 posto glasova, dok je SDP-ov Goran Kušec ostao na 15 posto.

HDZ je s partnerima osvojio 39 posto glasova na izborima za Gradsko vijeće, lista Domovinskog pokreta i Mosta osvojila je 17,9 posto, ali kako je izborni prag prešao i HNS i lista Snage Slavonije i Baranje Vladimira Šišljagića – HDZ će u Osijeku vjerojatno bez teškoća formirati većinu u Vijeću.

Diljem zemlje glasalo se na 6.572 biračkih mjesta, a pravo glasa imalo je 3,66 milijuna građana. Glasalo se i u šatorima – u potresom pogođenoj Sisačko-moslavačkoj županiji 25 biračkih mjesta bilo je pod šatorskim krilima. (jutarnji.hr)