Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Evakuiran jedan od najviših kineskih nebodera

Jedan od najviših kineskih nebodera, gotovo 300 metara visok toranj SEG Plaza u južnom gradu Shenzhenu evakuiran je nakon što se počeo neobjašnjivo ljuljati oko 13 sati po lokalnom vremenu. Uspaničeni ljudi pobjegli su na sigurno, a zgrada je zatvorena u 14.40, izvijestili su lokalni mediji.
Završen 2000. godine u središtu jednog od najbrže rastućih kineskihg gradova, taj je toranj sjedište jednog od glavnih tržišta elektronike. U njemu se nalaze i brojni uredi.

Uprava za izvanredne situacije istražuje što je izazvalo njihanje nebodera u okrugu Futiana u Shenzhenu, navodi se u objavi na platformi Weibo, koja je nešto poput Twittera.

  • Nakon provjere i analiziranja podataka različitih postaja za praćenje potresa diljem grada, zaključeno je da u Shenzhenu danas nije bilo potresa, piše u objavi.

Video snimke prolaznika koje su lokalni mediji objavili na Weibu pokazuju kako se neboder ljulja, dok stotine užasnutih prolaznika bježe.

Zasad nije poznato kako će vlada postupiti u slučaju opasne zgrade te veličine koja se nalazi u središtu grada od 12 milijuna ljudi.

Toranj SEG nazvan je po proizvođaču poluvodiča i elektronike Shenzhen Electronics Group. Prema podacima kineskog Vijeća za visoke zgrade, to je po visini 18. toranj u Shenzhenu.

Kineske su vlasti lani zabranile gradnju nebodera viših od 500 metara.

Rušenja zgrada nisu rijetkost u Kini gdje su slabi standardi gradnje, a zbog vratolomne urbanizacije gradnja se odvija u žurbi. (hrt.hr)