Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Milanović: Uputio sam dopis premijeru da sazovemo Vijeće za obranu

Predsjednik Zoran Milanović danas je bio u Delnicama, na svečanom obilježavanju 30. obljetnice osnutka Specijalnih postrojba Hrvatske vojske i Dana Zapovjedništva specijalnih snaga.
Predsjednik je rekao da je danas uputio dopis premijeru da sazovu sjednicu Vijeća za obranu zbog nabave borbenih aviona.

  • Ja sam ovaj događaj pristao odgoditi da bi ministar stigao, ali nije stigao jer imaju brifing u Vladi, na koji je došao i načelnik Glavnog stožera. Ja sam njegov vrhovni zapovjednik, on je moj savjetnik. Dopustio sam da ne ode u Bruxelles na sastanak načelnika Glavnih stožera NATO-a, ali premijer je baš danas odlučio imati brifing. Iskreno govoreći, ne znam što bi načelnik govorio na brifingu, on je sudjelovao u radu Povjerenstva koje je zaključilo svoj rad prije pola godine, o svemu sam detaljno obaviješten. Sad između dva kruga izbora premijer je sazvao brifing. Ja sam danas uputio premijeru dopis da sazovemo Vijeće za obranu. S obzirom na to da je cijela procedura počela na Vijeću za obranu, sve je jasno… Ja sam siguran da će on to sad htjeli napraviti između dva kruga izbora, to je toliko očito, pa neka napravi više. S obzirom na to da je postupak gotov već pola godine i da je on danas sazvao brifing, ja zaključujem iz toga da je stvar gotova i da moramo sazvati Vijeće za obranu na kojem ćemo donijeti stajališta, a odluku na kraju ipak donosi Vlada, rekao je Milanović.

Kazao je da nije promijenio odluku te da će podržati odluku koju donese Vlada kakva god ona bila.

  • Zna se što se nudi, sve je to ok. Znam što je na stolu, što god da se odabere, to je ok.

Upitan misli li da premijer na taj način želi utjecati na izbore, Milanović je rekao:

  • Indikativno je da je između dva kruga izbora. Ako on misli da mu to pomaže, neka mu pomogne, samo da se ta odluka više donese. Ne vidim kakve bi to pozitivne ili negativne efekte moglo imati na izbore.

Milanović smatra da novac za vojne avione nije problem.

  • Bez novca nema dobro obučene vojske, rekao je Milanović i dodao je da je to višegodišnji projekt.

Komentirao izbore

Milanovića su novinari pitali i da komentira Plenkovićev implicitni poziv biračima da u Zagrebu podrže Škoru.

  • Nisam za to čuo. U Zagrebu su izbori gotovi. Ne može se to dostići, prevelika je prednost, gradonačelnik je Tomislav Tomašević.

Milanović je rekao kako nije izašao glasati u prvom krugu izbora te da neće ni u drugom. Čestitao je svima koji su pobijedili u prvom krugu, a onima koji su ušli u drugi krug poručio je da se bore pošteno.

  • Oko sokolovo i junačka desnica ili ljevica.

Osvrnuo se i na rezultate SDP-a u prvom krugu izbora.

  • Čini mi se da se nitko od velikih nije proslavio. U Zagrebu je velika promjena i nadam se da će ti ljudi opravdati povjerenje, rekao je Milanović. Zaželio je budućoj zagrebačkoj vlasti da bude poštena. (hrt.hr)