Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Skoplje protjeralo ruskog diplomata riskirajući zahlađenje odnosa s Moskvom

Sjeverna Makedonija protjerala je jednog diplomata iz ruskog veleposlanstva u Skoplju, objavljeno je službeno u utorak, čime se izlaže mogućnosti slične reakcije Moskve.

Sjeverna Makedonija, koja je u dobrim odnosima s Rusijom, nije izložila razloge koji su je naveli na tu odluku. Ovo je tek drugo protjerivanje diplomata od neovisnosti Sjeverne Makedonije 1991. godine.

Skoplje je 2018. protjeralo jednog ruskog diplomata u znak solidarnosti s Velikom Britanijom koja je optužila Kremlj da je pokušao ubiti jednog bivšeg agenta na njezinom teritoriju.

  • Veleposlanik Ruske Federacije je pozvan 14. svibnja kako bi mu bila uručena nota kojom se nalaže imenovanom diplomatu da napusti zemlju, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u priopćenju.

Rusko veleposlanstvo u Skoplju je navelo lokalnim medijima da će razmotriti “recipročne mjere”.

Vladini izvori su precizirali da je ponašanje tog diplomata nije bilo u skladu s normama Sjeverne Makedonije koja je reagirala kako bi “zaštitila svoj suverenitet”.

Predsjednik Sjeverne Makedonije Stevo Pendarovski je izjavio da je diplomatski potez povezan s “osjetljivim temama”.

  • Na temelju onoga što sam vidio, slučaj su dokumentirale nadležne institucije, to nije bila improvizacija, izjavio je Pendarovski.

Rusija je suočena s nizom izbacivanja svojih diplomata u Europi, nakon optužbu čeških dužnosnika koji drže da su ruski agenti odgovorni za eksplozije u skladištima oružja 2014. godine.

Sjedinjene Države su također izbacile ruske diplomate nakon optužbi za rusko upletanje u američke izbore.

Sjeverna Makedonija, koja ima nešto više od 2 milijuna stanovnika, kandidat je za pristup Europskoj uniji i u većini slučajeva se pridržava vanjske politike europskog bloka. (hrt.hr)