Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Pelosi pozvala na američki diplomatski bojkot Olimpijskih igara u Kini

Predsjednica Zastupničkog doma SAD-a Nancy Pelosi pozvala je u utorak na američki diplomatski bojkot Zimskih olimpijskih igara 2022. u Pekingu, kritizirajući Kinu zbog kršenja ljudskih prava.
Nancy Pelosi ocijenila je da će svjetski čelnici koji će prisustvovati na igrama izgubiti svoj moralni autoritet.

  • Da šefovi država dolaze u Kinu dok je genocid u tijeku, zaista se postavlja pitanje kakav moralni autoritet bi imali kad bi ponovno govorili o ljudskim pravima bilo gdje na svijetu, rekla je Pelosi.

Neovisno povjerenstvo Ujedinjenih naroda izvijestilo je 2018. o najmanje milijun Ujgura i drugih muslimana koji se nalaze u kampovima u kineskoj regiji Xinjiang. Peking ih opisuje kao centre za stručno osposobljavanje za suzbijanje ekstremizma i snažno odbacuje optužbe za zlostavljanje i genocid.

Glasnogovornik kineskog veleposlanstva Liu Pengyu izjavio je Reutersu da su američki pokušaji miješanja u kineske unutarnje poslove oko Olimpijskih igara osuđeni na neuspjeh.

  • Pitam se zbog čega neki američki političari misle da zapravo imaju takozvani moralni autoritet? Što se tiče pitanja ljudskih prava oni nisu u poziciji, ni povijesno ni trenutno, da daju bezobzirnu kritiku protiv Kine, rekao je Liu. (hrt.hr)(foroscreenshotyoutube)