Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Uspješno provedena međunarodna vojna vježba “Astral Knight 21”

Uspješno je provedena međunarodna vojna vježba “Astral Knight 21”. Riječ je o vježbi integrirane zračne i raketne obrane koja se provodila u zračnom prostoru Italije, Slovenije, Crne Gore, Albanije i Hrvatske, i to pod američkim zapovjedništvom.
Zvuk borbenih zrakoplova proparao je nebo. Uz bok hrvatskim MiG-ovima i američki zrakoplovi F-15 i talijanski F-35.

Jednu od glavnih zapovjednih uloga u međunarodnoj vježbi imalo je Središte za nadzor zračnog prostora Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

  • Uspješno smo integrirali radarsku sliku s naših radarskih postaja u 606. Air Control Squadron američkih snaga koji je trenutno razmješten na Lošinju, rekao je pukovnik Krešimir Tafra, zapovjednik Bojne zračnog motrenja i navođenja.

Cilj vježbe – zračna i raketna zaštita pomorskih luka i savezničkih snaga.

  • To je izuzetna prilika nakon provedenih tečajeva i obuka da napokon imam priliku iskoristiti svoje znanje u stvarnoj situaciji sa stvarnim zrakoplovima. Izuzetna prilika za sudjelovanje sa stranim vojnim državljanima, kaže poručnica Ana Soldut, časnica za navođenje.

Sudjelovala je i Hrvatska ratna mornarica – u borbenom traganju i spašavanju oborenih letačkih posada savezničkih zrakoplova.

Za uspješnost misije najvažnija je komunikacija među postrojbama.

  • Mi smo tu kako bismo pomogli u integraciji hrvatskog zapovjednog centra u međunarodnoj vježbi. Ja nadgledam posadu i pomažem joj da uspješno provede plan vježbe, rekao je natporučnik Chris Colgrove, pripadnik 606. eskadrile.

U vježbi je na prostoru sjevernog i južnog jadranskog akvatorija svakodnevno sudjelovalo 50-ak zrakoplova, aviona tankera i helikoptera. (hrt.hr)