Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

‘Prioritet nam je radno aktivno stanovništvo, a nakon toga ćemo cijepiti i djecu’

Iz HZJZ-a pozdravljaju odluku EMA-e kojom se dopušta cijepljenje Pfizerom djece starije od 12 godina, pozvali su liječnike da obavijeste djecu koja pate od kroničnih bolesti
Sva djeca starija od 12 godina se mogu cijepiti Pfizerom, ali u ovom trenutku nam djeca nisu prioritet, izuzev onih koji imaju neku kroničnu bolest. Prioritet nam je radno aktivno stanovništvo, a nakon toga ćemo cijepiti i djecu – rekao je u subotu ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.
Epidemiologinja HZJZ-a Tatjana Nemeth Blažić za N1 je rekla da bi se do početka srpnja mogao dostići cilj od 55 posto cijepljenog odraslog stanovništva, a možda i prestići.

  • Sada imamo oko 37 posto odraslog stanovništva koje je primilo prvu dozu cjepiva i 14 posto onih koji su primili obje doze. Još je tu i sigurno dio onih koji su preboljeli pa su primili samo jednu dozu i nadamo se da će se tom dinamikom postići cilj da do početka srpnja imamo 55 posto odraslog stanovništva cijepljenog prvom dozom cijepljenja. Prema pristiglim dozama koje imamo za naredno razdoblje može se i premašiti cilj, oko 60 posto odraslog stanovništva – rekla je.

Pozvala je i liječnike opće prakse da obavijeste svoje pacijente starije od 12 i mlađe od 16 godina.

  • Pfizerovo cjepivo odobreno je danas za djecu od 12 do 15 godina, dosad je bilo samo za starije od 16 godina. Bilo bi dobro da liječnici obavijeste svoje pacijente, pogotovo djecu s kroničnim bolestima – izjavila je Nemeth Blažić.

Ono što je odobrila EMA vrijedi u cijeloj Europskoj uniji. (24sata.hr)