Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Pfizer idućeg tjedna testira novu varijantu cjepiva, Amerikanci već rezervirali veliki dio


Tvrtka Pfizer i njemački partner BioNTech objavili su da SAD može kupiti novu verziju cjepiva usmjerenu na nove varijante virusa.

Tvrtka Pfizer i njemački partner BioNTech objavili su u petak da američka vlada kupuje 200 milijuna dodatnih doza cjepiva protiv covida-19 i da može kupiti novu verziju cjepiva usmjerenu na nove varijante virusa.

S tom najavom ukupan broj doza namijenjen Sjedinjenim Državama iznosi 500 milijuna doza, s tim da je otprilike 208 milijuna doza već isporučeno, prema podacima vlade u četvrtak.

Pfizer je prošle godine potpisao ugovor s američkom vladom za 100 milijuna doza cjepiva za gotovo dvije milijarde dolara, uz mogućnost kupnje još 500 milijuna doza.
Većina novih doza bit će isporučena do kraja godine, a preostalih 90 milijuna bit će isporučeno do 30. travnja iduće godine, objavile su tvrtke.

Ravnatelj američkih Centara za kontrolu i prevenciju bolesti rekao je u četvrtak kako je sedmodnevni prosjek novih slučajeva u Sjedinjenim Državama porastao za 53 posto u odnosu na tjedan prije.

Delta varijanta virusa, koja je prvi put pronađena u Indiji, prisutna je u više od 80 posto novih slučajeva širom zemlje.

Pfizer je ranije ovog mjeseca najavio da tvrtke planiraju zatražiti odobrenje američkih i europskih regulatora za dodatne doze njegova cjepiva protiv covida-19.

Tvrtke su osmislile novu verziju cjepiva usmjerenu na delta varijantu, koju planiraju testirati sljedećih tjedana, ali su navele da bi i sadašnje cjepivo moglo pružiti zaštitu protiv te varijante. (jutarnji.hr)