Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Banožić: Još tri vojnika pozitivna na droge

Ministar obrane Mario Banožić potvrdio je da su još tri vojnika pozitivna na droge.

– Prošli petak na pojedinim lokacijama izvršili smo nadzore i kod tri vojnika u urinu pronađena je određena supstanca, a jedan je testiranje pokušao izbjeći, rekao je ministar Banožić, uoči sjednice užega kabineta Vlade dodavši i kako su početkom srpnja četvorica vojnika također bila pozitivna na droge.

Istaknuo je kako će pojačati nadzore, redovne, ali i izvanredne kako bi se brojka svela na nulu.

– Svi kod kojih je pronađena droga u urinu, a i oni koji su izbjegli ili pokušali izbjeći testiranje završit će na stegovnom sudu, naglasio je Banožić, istaknuvši kako je do sada testirano 30-ak vojnika.

Banožić očekuje od svih u sustavu HV-a zajednički angažman na suzbijanju zlouporabe droga “kroz interakciju i komunikaciju” te je u tom smislu najavio skoro donošenje paketa mjera “u suradnji s načelnikom Glavnog stožer i zapovjednicima grana”, kako bi se taj problem riješio.

Vojnici moraju među sobom sami, prije svega, prijavljivati i rješavati takve slučajeve, dodao je.

– Definitivno, ovo što je izašlo u javnost nije na korist i čast Hrvatskoj vojsci. Mnogi kroz ove pojedinačne slučajeve promatraju Hrvatsku vojsku, a s druge strane njezini pripadnici, ugovorni pričuvnici, ostvaruju perfektne sportske rezultate, kao i vojnici u misijama i operacijama. I nikome ne treba da neko ugrožava njihov angažman i trud jer je netko odlučio nešto konzumirati, naglasio je ministar obrane. (Hrt)