Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Tijesna utrka za nasljednika kancelarke Merkel uoči druge TV debate, zasad vode socijaldemokrati

Unatoč prednosti u anketama, SPD-u i Olafu Scholzu trebala bi još potpora dviju stranaka da bi mogli oformiti vlast

Tri vodeća kandidata za nasljednika njemačke kancelarke Angele Merkel nakon parlamentarnih izbora koji će se održati krajem rujna sučeljavaju se u nedjelju na drugoj televizijskoj debati.

U debati koju će prenositi televizije ARD i ZDF sučelit će se Armin Laschet, kandidat konzervativnog bloka CDU/CSU kojemu pripada i aktualna kancelarka, Olaf Scholz, kandidat Socijaldemokrata (SPD, lijevi centar) te Annalena Baerbock iz Zelenih.

Scholzov SPD iznenađujuće je porastao u kolovozu na oko 25 posto podrške birača, prema nedavnim anketama.
Blok CDU/CSU kreće se oko 22 posto podrške, a Zeleni su na trećem mjestu s oko 17 posto.

Dva tjedna do izbora 26. rujna, utrka za kancelara Njemačke tako je tijesna kao i prije 16 godina, prije nego što je Angela Merkel preuzela tu dužnost.

Sve zabrinutiji konzervatici upozoravaju da bi ljevica mogla preuzeti vlast pošto je prvi put nakon 2017. SPD prema ispitivanju pretekao demokršćansku Uniju CDU/CSU.

Ispitivanje Deutschlandtrend početkom rujna pokazalo je da građani SPD smatraju najkompetentnijom strankom kad su u pitanju socijalna politika i borba za pravedniju raspodjelu.

Scholz je ocijenjen kao pobjednik u prvoj TV debati troje kandidata održanoj 30. kolovoza.

U tom sučeljavanju Laschet je većinom razmjenjivao udarce s Baerboock, koja je optužila CDU i SPD da su premalo učinili u borbi protiv klimatskih promjena, posebno s obzirom na razorne poplave ovoga ljeta.

Scholz je pritom ostao smiren usredotočivši se na financijske teme poput poreza i mirovina i obećao “društvo koje cijeni poštovanje – poštovanje prema svakome”.

Unatoč vodstvu u anketama, SPD-u bi još trebala potpora dviju stranaka da bi mogli oformiti vlast.

Scholz izbjegava izjave o mogućim koalicijama u slučaju pobjede.

Moguća koalicija lijevog centra sa SPD-om, Zelenima i Ljevicom za mnoge socijaldemokrate je neprihvatljiva zbog nekih vanjskopolitičkih stavova Ljevice, poput zahtjeva za ukidanjem NATO-a. (jutarnji.hr)