Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Pedofilu olakotna okolnost to što je – bio u ratu. Sa suda poručuju: “Uzima se u obzir prijašnji život optuženika. To nije nešto što bi trebalo zanemariti”

Neugodno je odjeknula vijest da je pedofilu, koji je više od godinu dana spolno zlostavljao sedmogodišnju pokćerku, sud smanjio kaznu s 14 na 11 godina zatvora. Kao olakotnu okolnost uzeli su njegovo sudjelovanje u Domovinskom ratu, pa se postavlja pitanje zašto bi pedofilu to trebalo ići u prilog i smanjiti kaznu.
Više od godinu dana 48-godišnjak je spolno zlostavljao sedmogodišnju pokćerku. Nepravomoćno je dobio 14 godina zatvora, ali se žalio te mu je Visoki kazneni sud potom smanjio kaznu na 11 godina. U olakotne okolnosti dodali su i da je bio sudionik Domovinskog rata. S tog suda objašnjavaju da to nije bilo odlučujuće za presudu.
“Uzima se u obzir prijašnji život tog optuženika, pa tako često uzmemo u obzir ako je netko u prijašnjem životu doista bio sudionik Domovinskog rata. To nije nešto što bi trebalo zanemariti”, rekla je Ivana Bilušić, zamjenica glasnogovornika Visokog kaznenog suda.

Olakotna okolnost mu je bila i što prije nije bio osuđivan, priznao je većinu optužbi, pokajao se i izrazio žaljenje. Osuđen je za teži oblik djela pa je propisana je i teža sankcija, do 20 godina zatvora, navodi Sud.

“Prilikom odmjeravanja kazne sud se mora voditi svim onim okolnostima koje zakon propisuje, koje čine da neka kazna bude teža ili blaža u okviru zakonskog minimuma ili maksimuma”, rekla je Bilušić.

Kakve veze pedofilija ima sa sudjelovanjem u ratu?
Međutim, postavlja se pitanje kakve veze sudjelovanje u Domovinskom ratu ima s činom pedofilije.
“Ta okolnost je sama po sebi sasvim sigurno pozitivna jer govori donekle o osobnosti, o ličnosti počinitelja, ali naravno da u većini slučajeva ta konkretna okolnost nema veze sa samim počinjenjem djela. Dakle, ona će se nominalno možda pojaviti kao olakotna, ali neće biti sigurno od presudnog značaja kod odmjeravanja kazne”, rekao je Rafael Krešić, odvjetnik i bivši sudac.

Kaznu, dodaje Krešić, suci odmjeravaju prema zakonu i vlastitom nahođenju, samostalno, uzimajući u obzir sve okolnosti.

“Kazneni zakon samo za potrebe primjera navodi one osnovne kategorije okolnosti koje će doći u obzir kao olakotne. Zakon ne nabraja koje to okolnosti jesu. Naravno da je praksa kroz godine suđenja kristalizirala neke okolnosti koje se tipično pojavljuju kao olakotne”, rekao je.

O presudi pedofilu s Visokog kaznenog suda poručuju da se okolnosti ne smiju dvostruko vrednovati, kroz kaznu i kroz ocjenu otegotnih okolnosti, te da izrečena kazna dovoljno moralno i društveno osuđuje za zlo koje je počinio. (dnevnik.hr)