Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

U Rusiji otvorena birališta za trodnevni izborni maraton

Rusi su u petak počeli glasati na parlamentarnim izborima koji će trajati tri dana, otvaranjem birališta na Dalekom istoku, dok su izbori nedostupni glavnim kritičarima Kremlja.
“Idemo!”, pozvala je predsjednica Središnjeg izbornog povjerenstva, Ella Pamfilova, na sastanku tog tijela koji je uživo prenošen na njezinoj web stranici.

Rusija se prostire na 11 vremenskih zona, a regije Kamčatka i Čukotka na Dalekom istoku su prve otvorile birališta u 8 sati po lokalnom vremenu (21 sat u četvrtak po srednjoeuropskom).

Ruski predsjednik Vladimir Putin pozvao je ranije u četvrtak sugrađane da iskažu “domoljublje”, nekoliko sati prije početka parlamentarnih izbora na kojima ne smiju sudjelovati glavni protivnici Kremlja i koji će se, unatoč protivljenju Kijeva, održati i na ukrajinskom teritoriju.

“Računam na vaš građanski osjećaj odgovornosti, promišljenost i domoljublje, na to da vam je stalo da izaberete zastupnike koji će raditi za dobro i za našu voljenu Rusiju”, rekao je Putin u video poruci objavljenoj na internetskoj stranici Kremlja.

Putin je poruku uputio iz izolacije zbog koronavirusa jer je u njegovu okružju identificirano žarište od desetak slučajeva. Zbog toga bi mogao glasati elektroničkim putem, rekao je njegov glasnogovornik Dmitrij Peskov.

Izbori, parlamentarni. regionalni i mjesni trajat će tri dana kako bi se smanjio rizik od zaraze koronavirusom.

Rezultati se očekuju u nedjelju poslije 20 sati po srednjoeuropskom vremenu.

Glavni Putinovi protivnici ne smiju sudjelovati na izborima, što je rezultat višemjesečne represije započete uhićenjem Alekseja Navaljnog u siječnju po povratku s liječenja u Njemačkoj. Bio je otrovan i za to optužuje Kremlj. Cijeli njegov pokret je zabranjen zbog “ekstremizma”, a mnogi istaknuti saveznici protjerani su u egzil, smješteni u kućni pritvor ili im je zabranjeno kandidiranje.

Pravo glasa ima gotovo 180 milijuna Rusija koji biraju 450 zastupnika donjeg doma parlamenta, Dume. (hrt.hr)