Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Plenković: Kormilarit ćemo i dalje predano, angažirano i u interesu građana

Premijer Andrej Plenković poručio je u srijedu, predstavljajući Saboru izvješće o radu u prvoj godini drugog mandata, da unatoč brojnim problemima i izazovima Vlada nastoji kormilariti kroz ova burna vremena, a to će raditi i dalje predano, angažirano i u interesu građana.„Unatoč brojnim problemima, izazovima s kojima se suočavamo, vjerojatno i s pogreškama koje radimo iskreno kao Vlada na temelju povjerenja građana, nastojimo kormilariti u ova burna vremena, to ćemo raditi i dalje u interesu građana, predano i angažirano. Imamo povjerenje, ali i znanje, energiju i volju”, rekao je Plenković.

Podsjetio je da je riječ o godini koju su obilježila dva vala pandemije, potresi na Banovini i Zagrebu, najveći pad BDP-a te na kraju i rekordni porast cijena energenata, uz sve izraženije klimatske promjene i novi val pandemije.

No, dodao je, obilježena je i snažnim mjerama za očuvanje radnih mjesta, snažnim gospodarskim oporavkom, spajanjem Pelješkog mosta, dovršenjem Istarskog ipsilon, odabirom novih borbenih avione Rafale i ukidanjem viza za SAD. Uz to, u završnoj fazi su i pripreme za ulazak u Schengenski prostor i europodručje.

Koristimo sve snažniji položaj Hrvatske za ostvarenje nacionalnih interesa
Nabrajajući izazove Plenković je kazao da svjestan svih. „Gradimo solidarnu i pravednu zemlju vodeći računa o tome da nitko ne bude isključen i ostavljen postrani, a politikom modernog suverenizma koristimo sve snažniji položaj Hrvatske u Europi i svijetu radi ostvarivanja naših nacionalnih interesa i podizanja kvalitete života naših građana”, kazao je.

Napomenuo je i da su ti ciljevi uvršteni u Nacionalnu razvojnu strategiju do 2030. godine, te da će oporavku pomoći oko 25 milijardi eura europskih sredstava, ponajprije iz Višegodišnjeg financijskog okvira i Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.Više na N1.