Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Australija neće podržati Globalno obećanje o metanu

Australija neće podržati obećanje, koje predvode Europska unija i Sjedinjene Države, o smanjenju emisija metana za 30 posto do 2030. zbog zabrinutosti oko utjecaja na poljoprivredu, proizvodnju ugljena i plina, rekao je u četvrtak glasnogovornik ministra energetike.
Međutim, Novi Zeland, još jedan veliki emiter metana kroz svoju mliječnu i ovčarsku industriju, mogao bi potpisati Globalno obećanje o metanu. “Novi Zeland aktivno razmatra potpisivanje obećanja i uskoro će donijeti odluku”, rekao je glasnogovornik ministra za klimatske promjene Jamesa Shawa.

Sjedinjene Američke Države i EU objavili su obećanje o metanu u rujnu s ciljem okupljanja brze klimatske akcije prije početka UN-ove konferencije o klimi, COP26 u Glasgowu koja počinje u nedjelju.

Emisije metana – koje dolaze iz prirodnog plina, rudnika ugljena te goveda i ovaca – drugi su najveći uzrok klimatskih promjena iza ugljičnog dioksida (CO2).

Australski premijer Scott Morrison odbio je podržati obećanje o metanu kako bi dobio potporu za nultu emisiju ugljika do 2050. godine od mlađeg partnera koalicijske vlade, Nacionalne stranke, koja predstavlja ruralne Australce, uključujući poljoprivrednike i rudare.

Čelnik Nacionalne stranke Barnaby Joyce rekao je da je isključenje metana iz australskog cilja za 2050. bilo neophodno jer bi smanjenje emisije metana za 30 posto bila katastrofa za mesnu i mliječnu industriju te za proizvodnju plina. “Jedini način na koji možete postići smanjenje metana za 30 posto do 2030. bio bi da zgrabite pušku i počnete pucati u svoju stoku”, rekao je Joyce novinarima u Canberri. (N1)