Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Sabor raspravlja o izmjenama Zakona o minimalnoj plaći

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu u Hrvatskom saboru da će od siječnja 2022. minimalna neto plaća biti povećana za 350 kuna, s 3.400 na 3.750 kuna, odnosno na 500 eura neto
Sabor danas nastavlja s radom raspravom o prijedlogu izmjena Zakona o minimalnoj plaći kojim se omogućuju veće minimalne plaće radnicima u djelatnostima u kojima vrijede kolektivni ugovori, koji imaju proširenu primjenu sukladno općem propisu o radu.

Premijer Andrej Plenković najavio je u srijedu u Hrvatskom saboru da će od siječnja 2022. minimalna neto plaća biti povećana za 350 kuna, s 3.400 na 3.750 kuna, odnosno na 500 eura neto.

Uspostavom kontrole nad osnovnim materijalnim pravima tj. minimalnim plaćama i minimalnim povećanjima plaće za prekovremeni i noćni rad te za rad nedjeljom, blagdanom ili nekim drugim danom za koji je zakonom određeno da se ne radi ugovorenim kolektivnim ugovorom koji se prošireno primjenjuje, sprječava se nelojalna konkurencija među poslodavcima. Radnicima se pak osiguravaju nužno potrebna adekvatna primanja za obavljeni rad, drži Vlada, kao predlagatelj.

Ujedno će, napomenuli su, takva novina pozitivno utjecati na suzbijanje neprijavljenoga rada koji je u značajnoj mjeri zastupljen, između ostalog, upravo u djelatnosti u kojoj u ovome trenutku vrijedi kolektivni ugovor čija je primjena proširena sukladno općem propisu o radu. Time se provodi i mjera utvrđena Nacionalnim programom za suzbijanje neprijavljenoga rada u RH za razdoblje 2021. do 2024.

Pored navedenog, propisani nadzor nad primjenom ovih specifičnih kolektivnih ugovora jasno ukazuje na opredjeljenje Vlade RH da potiče bipartitno kolektivno pregovaranje i socijalni dijalog, kao najboljeg alata za uređenje povoljnijih prava radnika iz radnog odnosa, što je posebno važno u području uređenja plaća. Time se dosljedno provodi i Program Vlade za mandatno razdoblje 2020. do 2024. čijim je ciljevima, između ostalog, prepoznata i potreba postizanja primjerenog iznosa minimalne plaće.

Zbog izuzimanja povećanja plaće s osnova otežanih uvjeta rada iz iznosa minimalne plaće, donošenjem ovoga Zakona omogućit će se adekvatna visina najnižih plaća u Republici Hrvatskoj, što će imati za posljedicu veći standard radnika, stoji, uz ostalo, u obrazloženju. (N1)