Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Radmanovo ministarstvo za predsjedanje EU-om unajmilo skuplji i veći ured u Bruxellesu. Sad ga i dalje plaćamo, 29.000 eura

Početkom 2019. godine, kada su krenule pripreme za hrvatsko predsjedanje Europskom unijom, Vlada je u Bruxellesu unajmila još jedan uredski prostor. Domaći mediji javljali su da je država prostor zakupila od Bugarske kako bi imala gdje smjestiti dodatno osoblje, nužno za potrebe predsjedanja Vijećem EU u prvoj polovini 2020. godine.Stara lokacija u kojoj je bilo smješteno Stalno predstavništvo pri EU – također dijelom u najmu – nije bila dovoljno prostrana, a čuvena zgrada koju smo u glavnom gradu Belgije kupili još 2013. nije, dakako, bila osposobljena. Zato je, prije početka prvog šestomjesečnog predsjedanja, unajmljen dodatni prostor.

Telegramu je ovoga tjedna potvrđeno da je taj prostor i dalje u najmu. Dapače, ugovor je nedavno produljen na još godinu dana, do kraja kolovoza 2022. U zakupljenom prostoru smješteno je Stalno predstavništvo pri EU. Mjesečna najamina iznosi 29.291 eura, odgovorili su nam iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

Dodatni prostor za predsjedanje
Prije predsjedanja EU-om, koje je završilo krajem lipnja prošle godine, hrvatski diplomati bili su smješteni u drugom prostoru, dijelom u državnom vlasništvu, dijelom u najmu. Najam za te prostore je, prema informacijama MVEP-a otprije dvije godine, iznosio oko 17.600 eura. Iz resora ministra Gordana Grlića Radmana tada su nam odgovorili i ovo:„Uz postojeću lokaciju Stalnog predstavništva RH u EU na adresi Avenue des Arts 50, za potrebe predsjedanja Republike Hrvatske Vijećem Europske unije 2020. godine u Stalno predstavništvo Republike Hrvatske u Bruxellesu privremeno su upućeni i dodatni djelatnici. Stoga je unajmljen dodatni prostor na adresi Rue d’Arlon 108, po cijeni mjesečnog najma u iznosu 28.800 €”.

U to se vrijeme, dakle, činilo da se radi tek o privremenom aranžmanu – najam se spominje kao “dodatni prostor”, a ne trajni smještaj. Uostalom, i u Vladinom dokumentu o pripremama za predsjedanje, iz travnja 2019., govori se o privremenom kadrovskom jačanju Stalnog predstavništva i objašnjava koliko su druge zemlje članice imale zaposlenih u svojim predstavništvima u Bruxellesu dok su predsjedavale Vijećem.

Što o najmu kaže Ministarstvo
U rujnu ove godine, međutim, neslužbeno smo doznali da je prostor i dalje u najmu pa smo od Ministarstva tražili službeno pojašnjenje. Među ostalim, pitali smo ih i zašto najam nije prekinut po završetku hrvatskog predsjedanja Unijom. Predsjedanje je, podsjetimo, trajalo do 30. lipnja prošle godine. No, sa Zrinjevca nam na novinarski upit nisu odgovorili.Podatke o najmu dobili smo putem Zakona o pravu na pristup informacijama. U odgovoru MVEP potvrđuje da je prostor na adresi Rue d’Arlon još u najmu i da je ugovor “produžen na godinu dana od 1. rujna 2021. godine do 31. kolovoza 2022. godine”. Republika Hrvatska će, dodaju, “unajmljivati prostor do trenutka dok se stvore uvjeti za ulazak u nove uredske prostore”.

Beskorisna zgrada u Bruxellesu
Zbog čega najam nije prekinut kada je predsjedanje završilo, možemo samo nagađati – službeni odgovor na prvi novinarski upit, kako smo već napomenuli, nismo dobili, a u tumačenje poteza Ministarstva preko ZPPI-ja se nismo upuštali. Možemo, dakle, tek pretpostaviti da je stari ured, koji je bio 12-ak tisuća eura povoljniji, u međuvremenu otkazan i da se predstavništvo u njega nije moglo vratiti. Ali tu vrstu pojašnjenja očekivali smo od Ministarstva – nismo ga dobili.

Sve bi ovo, naravno, bilo izlišno da je država kojim slučajem uspjela u funkciju staviti zgradu za koju smo 2013. platili 11,5 milijuna eura, ali je i dalje prazna. Namjerno pritom kažemo država, a ne Vlada: ta je zgrada jednako beskorisna već više od osam godina i duže od mandata samo jedne vlade (ovo je već četvrta vlada i peti ministar koji se njome bavi). /telegram.hr/