Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Zaposlenima u javnim službama osigurane božićnice i ostala materijalna prava

Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike izdalo je priopćenje o trećem sastanku pregovaračkih odbora Vlade RH i predstavnika sindikata o sklapanju temeljnog kolektivnog ugovora za službenike i namještenike u javnim službama.

U priopćenju se navodi da je produžen kolektivni ugovor prema kojem se ne ukidaju prava zaposlenika u javnim službama na božićnicu i slične dodatke.

Priopćenje prenosimo u cijelosti:

“Danas je održan treći sastanak pregovaračkih odbora Vlade Republike Hrvatske i sindikata javnih službi za kolektivne pregovore za novi Temeljni kolektivni ugovor za službenike i namještenike u javnim službama.

Na sastanku je naglašeno da sa sutrašnjim danom počinje teći produžena primjena pravnih pravila sadržanih u Temeljnom kolektivnom ugovoru u trajanju od tri mjeseca, što znači da se i u navedenom vremenu, jednako kao i u vremenu važenja TKU-a, zaposlenicima u javnim službama nastavljaju isplaćivati sva materijalnih prava ugovorena TKU-om.

Stoga je neupitna i sigurna isplata božićnica i darova za djecu za 2021. godinu, kao i svih ostalih materijalnih prava ugovorenih TKU-om u vremenu produžene primjene pravnih pravila.

Tijekom sastanka otvoreno je pitanje visine osnovice za izračun plaće u javnim službama te niz pitanja vezanih za visinu postojećih i ugovaranje novih materijalnih prava, o čemu će se nastaviti pregovarati.” (N1)