Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U nadzornim odborima karlovačkih tvrtki sjedit će HDZ-ovi, HSLS-ovi i DP-ovi kandidati. “Nije bilo skrivenih namjera”

Cilj je imati u nadzornim odborima tvrtki i ustanova ljude s terena, a oporba je to odbila – piše Radio Mrežnica.

Od 78 pristiglih prijedloga mjesnih odbora, gradskih četvrti i stranaka za članove u nadzornim odborima i drugim tijelima sedam gradskih tvrtki, Grad Karlovac je prihvatio 38. Rekla je to uoči sutrašnje sjednice Gradskog vijeća, na kojoj će se odlučivati o tome dogradonačelnica Ivana Fočić.

Objasnila je da je želja bila dobiti prijedloge korektno i transparentno. Prihvatili su do 50 posto prijedloga i misle da svi ti ljudi imaju znanja i kompetencije o društvima i poslovima.

Cilj je u nadzornim odborima tvrtki imati ljude s terena. To nisu prepoznali u oporbi, SDP-u i Možemo, koji su poziv grada da predlože i svoje kandidate odbili. Gradonačelnik kaže da su pružili ruku svima.
-Imamo taj element koji je stalno u eteru da je nešto uzeo ili zauzeo, oporba je mogla imenovati svog člana, pratiti kako radi tvrtka i imati odgovornost u radu tvrtke. Možemo i SDP-a nisu prihvatili prijedloge, imaju svoje razloge, rekao je Mandić i dodao da je s njihove strane otvorenost bila maksimalna i da nije riječ o imenovanju stranački pozicioniranih ljudi. -Skrivenih namjera nije bilo, ali oporba je to shvatila kao element političke borbe, objasnio je i dodao da u prijedlozima gradskih četvrti i mjesnih odbora postoje osobe koje su bile na listama nekih stranaka, rekao je gradonačelnik.

Priliku ipak nisu propustili HDZ-ovi partneri, Domovinski pokret i HSLS svoje su članove predložili u nadzorne odbore.

Osim ove teme na sutrašnjoj sjednici je na dnevnom redu i smanjenje prireza sa 12 na 9 posto. Od iduće godine Karlovac će biti s najnižim prirezom među 10 najvećih gradova u Hrvatskoj. Smanjit će se i porez na potrošnju sa 3 na 2 posto pa će lakše biti i ovdašnjim ugostiteljima. Sve to rezultirat će sa 4,5 milijuna kuna manje u gradskom proračunu, ali u Gradu računaju da će to doprinijeti većem zapošljavanju i jačanju gospodarstva pa će novca od toga biti više. (Radio Mrežnica)