Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

U Saboru danas glasanje o Izvješću Zlate Hrvoj-Šipek

Saborski zastupnici glasat će danas o raspravljenim točkama dnevnog reda, među kojima, i o Izvješću glavne državne odvjetnice Zlate Hrvoj-Šipek o radu državnih odvjetništava u 2020. godini za koje je premijer Andrej Plenković najavio da će ga parlamentarna većina podržati.
Izvješće glavne državne odvjetnice o radu državnih odvjetništava u 2020. na dnevnom je redu Sabora bilo je dulje od 60 dana, pa je Most prikupio zastupničke potpise temeljem kojih je glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek pozvana u Sabor. Osim na pitanja vezana uz Izvješće, u Saboru je odgovarala i na niz aktualnih vezanih uz ‘slučaj’ Agrokor i povlačenje optužnice, afera Softver u kojoj je uhićena bivša ministrica Gabrijela Žalac i druga.

Hrvoj-Šipek ustvrdila je kako u 18 mjeseci njezinog mandata nitko iz izvršne vlasti ili HDZ-a nije na nju vršio pritisak da nekoga procesuira ili odustane od procesa.

Odbor za pravosuđe je većinom glasova, uz brojne kritike na rad DORH-a, usvojio izvješće o radu za 2020. koje je uoči saborske rasprave predstavila glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj-Šipek, čije je izvješće na zajedničkoj sjednici odbacilo antikorupcijsko vijeće. Hrvoj-Šipek je na zajedničkoj sjednici Odbora za pravosuđe i Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe suzbijanja korupcije na optužbe odgovorila da su mnogi slučajevi koje su problematizirali članovi saborskih tijela odrađeni prije nego što je ona preuzela dužnost glavne državne odvjetnice.

Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica rekao je kako nije sporno postupanje Državnog odvjetništva (DORH) i Uskoka u aferi Softver pa glavna državna odvjetnica Zlata Hrvoj Šipek i ravnateljica Uskoka Vanja Marušić ostaju na svojim dužnostima. Upitan za ocjenu provedenog nadzora kojim je potvrđeno da je glavna državna odvjetnica znala o slučaju bivše ministrice Gabrijele Žalac, iako je tvrdila suprotno, Malenica je odgovorio kako Zlata Hrvoj Šipek ima povjerenje Vlade pa ne očekuje njezinu ostavku.

Inače, Državna odvjetništva u 2020. primila su nešto manji broj novih predmeta, njih 213.252, za razliku od 2019. kada je zaprimljeno njih 215.688. Ukupan broj predmeta također je manji, ali za 2,7 posto u odnosu na 2019., što je glavna državna odvjetnica ocijenila vrlo dobrim s obzirom na sve okolnosti i teškoće u radu zbog covida-19 i potresa.

Prema indikatorima uspješnosti rada državnih odvjetništava, stopa ažurnosti u 2020. je iznosila 100 posto. Vrijeme rješavanja u 2020. bilo je 70 dana, dok je u 2019. bilo 78 dana. U prošloj godini ostalo je neriješeno 64 predmeta po zamjeniku ili savjetniku glavne državne odvjetnice odvjetnice, dok je u godini ranije ostalo neriješeno 73 predmeta po zamjeniku ili savjetniku glavne državne odvjetnice.

Uskok je u 2020. izdao 349 naloga za posebne dokazne radnje u odnosu na 503 osobe, dok je u 2019. izdano 429 takvih naloga u odnosu na 553 osobe. Od ukupnog broja izdanih naloga u prošloj godini, njih 70,97 posto izdano je zbog sumnje na počinjenje kaznenih djela iz domene organiziranog kriminaliteta, dok se njih 29,02 posto odnosi na koruptivna kaznena djela.

Analizirajući podatke vezane za optuženja i odluke sudova, na početku 2020. je optuženo 30.002 osobe, dok je osoba bez odluke o optužnici bilo njih 4926.

DORH je u prošloj godini podignuo optužnice protiv 18.164 osoba, od čega 39,55 posto neposrednih optužnica, 37,34 posto optužnica s kaznenim nalogom, a 23,1 posto optužnica nakon provedene istrage.

Prema odlukama sudova po optužnici, doneseno je 14.754 odluka, od čega je 97,5 posto optužnica potvrđeno, dok je bez odluke o optužnici bilo 6983 osobe.

Tijekom prošle godine doneseno je 17.235 presuda, od čega su 88,81 posto bile osuđujuće, 19,8 posto s kaznenim nalogom, a 3,23 posto po sporazumu. Doneseno je i 23 posto presuda bez provođenja rasprave.

Kako se očekuje, u drugo bi čitanje trebao biti upućen Prijedlog paketa socijalnih zakona za koji oporba drži da neće reformirati sustav socijalne skrbi, jer uvodi centralizaciju i ne daje odgovore na bitna pitanja u sustavu. Također i Prijedlog zakona o sprječavanju sukoba interesa koji je oporba oštro kritizirala tvrdeći da se njime eutanazira Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, no HDZ to odbacuje, kao i resorni ministar koji ističe da to tijelo ostaje neovisno. (N1)