Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Izetbegović: Imperativ popraviti odnose Bošnjaka i Hrvata, Hrvatske i BiH

Imperativ je popraviti odnose s Hrvatima i s Hrvatskom jer sadašnje napetosti štete dvama narodima i dvjema državama, no Hrvati u BiH zauzimaju više upravljačkih pozicija nego što im ustav jamči, rekao je u utorak predsjednik vodeće bošnjačke stranke u BiH Bakir Izetbegović.

Čelnik Stranke demokratske akcije (SDA) govorio je u Mostaru pošto se u ponedjeljak navečer u Dubrovniku sastao s premijerom RH Andrejem Plenkovićem s kojim je razgovarao o stanju u BiH i tamošnjoj izbornoj reformi te o pripremama zajedničke sjednice dviju vlada.

  • Imperativ je popravljati odnose Bošnjaka i Hrvata bez obzira što se dogodilo, i što ste vi u Hercegovini najbolnije osjetili. I odnose Hrvatske i Bosne i Hercegovine, rekao je Izetbegović nakon razgovora sa stranačkim vodstvom u Hercegovini.

Sadašnje stanje u odnosima Hrvata i Bošnjaka, te Hrvatske i BiH neprirodno je, rekao je Izetbegović.

  • Učinit ću sve da se jedno neprirodno stanje, gdje smo mi ponovno pokvarili odnose s Hrvatima, odnosno mi s Hrvatima, ili Hrvatska s nama ili mi s Hrvatskom, da se ta stvar popravi jer to je jako štetno i za BiH i za Hrvatsku, istaknuo je čelnik SDA koji je i predsjedavajući državnog Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Izborni zakon

Premijer Plenković je “vrlo dobar sugovornik”, rekao je Izetbegović i upozorio da predsjednik RH Zoran Milanović neprimjereno Bošnjake naziva ‘zlostavljačima nad Hrvatima u BiH’.

U Dubrovniku je bio riječi o potrebi provedbe izborne reforme kako bi se relaksirali odnosi dvaju naroda budući da Hrvati u BiH stalno upozoravaju da ih preglasavaju tri i pol puta brojniji Bošnjaci pri izboru hrvatskog člana BiH Predsjedništva i izaslanika u gornji, nacionalno koncipirani Dom naroda.

Izetbegović smatra da su Hrvati u BiH nezadovoljni zbog jedne pozicije člana Predsjedništva i pri tome je istaknuo da su Hrvati, s obzirom na svoju brojnost, prezastupljeni u državnim institucijama.

Na barem stotinu pozicija, ministarskim, direktorskim, šefova upravnih odbora, Hrvati u BiH imaju preko onoga što im Ustav jamči i priče o ugroženosti time padaju u vodu, rekao je.

Te stvari nisu istaknute i to trebaju znati lideri u Hrvatskoj, ocijenio je.

Na temu izmjena Izbornog zakona BiH, Izetbegović je poručio “Ali da bi se nešto dobilo mora se nešto dati i s naše strane i sa strane HDZ-a”.

Zauzeo se za to da se u okviru izborne reforme u BiH kojom bi se zajamčila mogućnost Hrvatima da biraju svoje legitimne političke predstavnike istodobno redefinira uloga Doma naroda koji bi po tome stavu prestao biti ravnopravan parlamentarni dom, te bi samo odlučivao o pitanjima vitalnog nacionalnog interesa.

Izetbegović nije optimist da bi se u sljedećih mjesec dana mogao postići dogovor o izmjeni Izbornoga zakona što je kao mogućnost naveo predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović koji je najavio intenziviranje razgovora već sljedećeg tjedna uz posredovanje SAD-a i EU-a.

Energetika

U razgovoru s premijerom Plenkovićem, tvrdi Izetbegović, usuglasili su se da je potrebno utjecati na izgradnju Gornjih horizonata, vodnog i elektroenergetskog projekta koji vlasti Republike Srpske planiraju realizirati na području istočne Hercegovine s prevođenjem voda koje su bile pritoke Neretve, a što prijeti velikom dijelu Hercegovine i južne Hrvatske.

  • Preusmjerava se nevjerojatnih pet ili šest milijardi kubičnih metara godišnje iz slijeva Neretve k rijeci Trebišnjici. To bi pustinju napravilo od tog dijela Hercegovine, rekao je Izetbegović.

Sankcioniranje Milorada Dodika

Na pitanje o sankcijama protiv srpskog člana BiH Predsjedništva Milorada Dodika, Izetbegović je rekao da je njegovo ponašanje traži odlučnije i efikasnije sankcije.

Izetbeogvić je izrazio očekivanje da će nove sankcije protiv Dodika donijeti i neke europske zemlje poput Njemačke, Nizozemske, Italije i pojedinih skandinavskih zemalja.

Američko Ministarstvo financija i State Department su ranije ovog tjedna objavili kako su uveli sankcije članu Predsjedništva BiH Dodiku zbog umiješanosti u korupciju te narušavanja stabilnosti BiH. Osim Dodika sankcioniran je i njegov pravni savjetnik Milan Tegeltija te njegova supruga Tijana a zbog korupcije je kažnjen i bivši član SDA Mirsad Kukić, lokalni moćnik iz Banovića kod Tuzle koji je tamo formirao svoju stranku a ona je sada članica vladajuće koalicije u Tuzlanskoj županiji. (hrt.hr)