Aktualno OG sada Ogulin

Znatno smanjenje broja prekršaja

Tijekom 2021. godine u odnosu na prethodnu 2020., na području nadležnosti Policijske postaje Ogulin bilježi se smanjenje broja prekršaja po problematici javnog reda i mira i to za 50 prekršaja ili 46 %.

Među njima najzastupljeniji su bili prekršaji iz čl. 13. (svađa, vika, tučnjava) s 32 prekršaja te prekršaji iz čl. 6. (drsko ponašanje) kojih je bilo 14, a evidentirali su i 6 prekršaja iz čl. 17. (omalovažavanje i vrijeđanje OSO).

“Naglasio bih da kada analiziramo proteklo petogodišnje razdoblje, da je ovo daleko najmanji broj prekršaja protiv javnog reda i mira zabilježen na godišnjoj razini, a koji pokazatelj zasigurno utječe na pozitivnu ocjenu općeg stanja sigurnosti, ali vjerujemo i na dojam osobne sigurnosti svih građana. Gledajući ovaj segment sigurnosti možemo reći da je stanje na zadovoljavajućoj razini” izjavio je u programu Radio Ogulina načelnik Policijske postaje Ogulin Goran Vukelja.

U odnosu na ostale prekršaje tijekom 2021. godine i u tom dijelu je evidentirano smanjenje prekršaja u odnosu na 2020. godinu i to za 28 prekršaja (2021. godine evidentirano ukupno 311 prekršaja, a 2020. godine ukupno 339 prekršaja).

Broj prekršaja iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji u padu, dok dobar dio u ukupnoj masi svih ostalih prekršaja čine i prekršaji iz Zakona o suzbijanju zlouporabe opojnih droga (po toj problematici evidentirali su 23 prekršaja, te je stanje ostalo na istoj razini kao i u godini prije).

U odnosu na prekršaje iz Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti evidentirano je 9 prekršaja, dok je godinu prije, evidentirano takvih 19 prekršaja.

“Vrlo važno je istaknuti i da smo u 2021. godini zabilježili 85 prekršaja koji se odnose na kršenje Gradske odluke o konzumiranju alkoholnih pića na javnim površinama Grada Ogulina. Usporedbe radi u 2020. godini po toj odluci evidentirana su 102 prekršaja. Znači evidentno je smanjenje, koje je, vjerujem, rezultat ulaganja naših napora posebice kroz razne preventivne aktivnosti u odgojno-obrazovnim ustanovama i našom prisutnošću na ulicama grada, na mjestima okupljanja mladih, ali i kontaktom s mladima kada nastojimo ukazati na štetne posljedice konzumacije alkohola i raznih drugih opijata. Ovom prilikom posebno bih pozvao roditelje maloljetnika da vode računa o tome gdje im se djeca nalaze, da im ukažu na poželjno ponašanje kako bi bilo što manje ovakvih devijantnih ponašanja. Vjerujem da zajedničkim naporima svi zajedno možemo pridonijeti tome da naše okruženje bude sigurnije i ugodnije za život” – poručio je načelnik Vukelja. (Foto:Radio Ogulin)