Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Nastavlja se bitka za Sjeverodoneck

Rat u Ukrajini ušao je u 122. dan. Zapadni čelnici na dva ključna summita, G7 i NATO-a, nastojat će što više zbiti redove u odnosu prema Moskvi jer bi rat u Ukrajini, kojem se ne vidi kraja, mogao dovesti u pitanje njihovo jedinstvo. Čelnici velikih sila, među kojima je i američki predsjednik Joe Biden, od sutra se okupljaju u bavarskim Alpama. U Ukrajini nastavlja se bitka za Sjeverodoneck.
Bitka za Sjeverodoneck, važan grad u Luhanskoj oblasti, traje od početka svibnja, a ukrajinske vlasti objavile su da će se njihovi borci povući na druge utvrđene položaje. Osim dijelova Sjeverodonecka, ukrajinska vojska nadzirala je još nekoliko mjesta na lijevoj obali rijeke Donecka. Rusko ministarstvo obrane objavilo je da se ukrajinski vojnici masovno povlače.

  • Bilo je nevjerojatno teško. U tom trenutku osjetio sam očaj. Naše vodstvo spasilo je postrojbe da se bore još jedan dan ?. Možda je to ispravna odluka. Znam sigurno da ćemo se onamo vratiti, rekao je Petro Kuzyk, zapovjednik bataljuna Sloboda.

Separatistički borci skidaju ukrajinske zastave u naseljima Zolote i Hirske u Luhanskoj oblasti koja su se našla u okruženju i u kojoj se glavnina ukrajinske vojske predala. Lisičansk, jedini preostali grad u Luhanskoj oblasti pod kontrolom ukrajinske vojske, u operativnom je okruženju jer su sve prometnice koje ga povezuju s ostatkom Ukrajine ili pod nadzorom ruske vojske ili u dosegu njezina topništva.

Za razliku od Luhanske oblasti, u Doneckoj ukrajinske vlasti još kontroliraju oko 45 posto teritorija i važne gradove poput Slovjanska, Kramatorska i Bahmuta, kojima se polako, ali metodično približavaju ruske snage.

Za njihovo osvajanje bit će potrebno vrijeme, a Ukrajini nadu daju sve veće zapadne pošiljke teškog oružja. Ukrajinska vojska potvrdila je da se već počela koristiti američkim višecijevnim bacačima raketa HIMARS. Sustav navodećim raketama pogađa ciljeve udaljene i do 80 kilometara. I Velika Britanija najavila je slanje sličnog oružja.

Teško američko oružje meta je ruskih napada čim se pojavi na ukrajinskom ratištu. I Rusija pokazuje svoje sustave TOS-1A koji se koriste termobaričnim oružjem za razbijanje dobro utvrđenih ukrajinskih položaja.

Iako osvaja teritorij, američki državni tajnik Antony Blinken kaže da je Rusija već izgubila.

  • Ukrajina pružan izvanredan otpor, a Rusija je već izgubila. Cilj predsjednika Putina, prema njegovim riječima, bio je eliminirati Ukrajinu kao suverenu neovisnu zemlju. Taj je pokušaj propao, poručio je.

Na okupiranom teritoriju, u Hersonskoj i Zaporiškoj oblasti, sve su češći diverzantski napadi. Predstavnik okupacijskih vlasti u Hersonskoj oblasti Dmitrij Savlučenko poginuo je kada je u njegovu automobilu eksplodirala bomba.

Nakon što je Ukrajina dobila status kandidata za članstvo u Europskoj uniji, predsjednik Volodimir Zelenski kaže da su Ukrajinci to zaslužili.

  • Nemojmo zaboraviti da je mnogo učinjeno. Poštujmo sebe i tako ćemo pobijediti jer će nas poštovati i drugi. Nemojte biti sretni što je to pljuska Moskvi, nego budite ponosni jer je to pljesak za Ukrajinu, rekao je Zelenski.

Ruski ministar vanjskih poslova rekao je da takva odluka nije prijetnja Rusiji, no očito je da Moskva ne gleda s naklonošću na to što su dvije bivše sovjetske republike dobile status kandidata.

Pripremajući se za vrijeme bez ruskih energenata, europski čelnici upozorili su da više neće biti jeftinog goriva.

  • Mislim da više neće biti jeftinih fosilnih goriva. Stoga je, uz privremenu i ciljanu potporu ugroženim obiteljima i tvrtkama, važno pomoći našim gospodarstvima i društvima da se prilagode novim uvjetima, poručila je Ursula Von Der Leyen, predsjednica Europske komisije.

Čelnici su pozvali na smanjenje potrošnje energenata, a predsjednica Kosmisije zatražila je koordinirano djelovanje na razini cijele Europske unije. (hrt.hr)