Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Njemačka strepi od ‘plinskog Dana D‘: ‘Nakon 13. srpnja možda više neće biti ruskog plina, evo što u tom slučaju slijedi‘

Moskva je prošli tjedan već smanjila protok plina preko Sjevernog toka za oko 40 posto, pravdajući taj potez tehničkim poteškoćama

Njemački potrošači mogli bi se u nadolazećim mjesecima suočiti s trostruko većom cijenom plina ako Rusija smanji dotok tog energenta u Europu, kaže stručnjak za pitanja energetike, a piše Guardian.

Moskva je prošli tjedan već smanjila protok plina preko plinovoda Sjeverni tok za oko 40 posto, pravdajući taj potez tehničkim poteškoćama, dok Berlin kaže kako se radi tek o izgovoru koji će dovesti do četverostrukog, ako ne i šesterostrukog povećanja cijena na tržištima, kazao je šef njemačke Savezne agencije za mrežne djelatnosti, Klaus Müller.

Takvi ogromni cjenovni skokovi vjerojatno neće u potpunosti biti prebačeni na krajnje potrošače, kazao je Müller, no njemački građani moraju se pripremiti na dramatično povećanje troškova. “Dvostruko ili trostruko veće cijene su moguće”, kazao je za ARD.

Dodao je i kako su veći iznosi koje su ljudi dobili na svojim računima posljedica viših cijena na tržištu plina prošle jeseni.

Njemačko ministarstvo gospodarstva objavilo je u četvrtak početak druge od tri faze hitnog energetskog plana te upozorilo na visoki rizik od dugotrajne nestašice u opskrbi što je rezultat ruskog sistematičnog smanjenja isporuke.
Tzv. ‘faza uzbune’ omogućuje komunalnim poduzećima da prebace visoke cijene plina na kupce i na taj način pomognu u smanjenju potražnje.

Ministar gospodarstva Robert Habeck kazao je da postoji bojazan od potpunog prestanka isporuke nakon 13. srpnja kad Sjeverni tok mora biti zatvoren na 10 dana zbog redovitog godišnjeg pregleda.

Na pitanje novinara je li zabrinut da Vladimir Putin nakon tog najavljenog prekida neće ponovno odvrnuti pipu, Habeck je rekao: “Lagao bih kad bih rekao da me to ne brine.”

Müller kaže da Njemačka bez ruskog plina može izdržati tek nešto više od dva mjeseca. “Da su spremišta u Njemačkoj matematički puna 100 posto, bez ruskog plina bismo mogli tek nešto više od dva i pol mjeseca prije nego se spremišta ponovno isprazne”, kazao je.

Kako bi se pripremila za prekid opskrbe, Njemačka treba štedjeti plin i brzo diverzificirati svoje dobavljače, rekao je. “Većina scenarija nije lijepa i znači ili premalo plina do kraja zime, ili čak – a to je vrlo nezgodna situacija – na jesen ili zimu.” (jutarnji.hr)