Aktualno Hrvatska Hrvatska i svijet

Prijave za nadoknadu štete od tuče

Nakon što je krapinsko-zagorski župan proglasio elementarnu nepogodu od tuče za Općinu Bedekovčina, počeli su teći zakonski rokovi za građane. Općina poziva sve oštećene da do 29. lipnja ispune obrasce za nadoknadu štete. Zasad se ona procjenjuje na 11 milijuna kuna.

Nevrijeme s tučom koje je prošli tjedan pogodilo Bedekovčinu ostavilo je štetu na stambenim i gospodarskim objektima, infrastrukturi i poljoprivrednim kulturama.

  • Dolje bratu je čitavi krov diglo, odnijelo mu u dvorište i uništilo auto, govori Dragutin Pozajić iz Poznanovca.
  • Mi ne živimo baš od poljoprivrede ali imamo vrt, imamo vinograd, imamo žitarice za domaće životinje, to je sve prešlo, rekao je Stjepan Kralj iz Poznanovca.
  • Šteta uloženog je oko 150.000 kuna, ne računajući finalni proizvod, objašnjava Danijel Sinković, proizvođač bučina ulja.

Župan je proglasio elementarnu nepogodu, tek sad se općini službeno prijavljuje šteta.

  • Pozivam sve mještane da do 29. prijave štete. Te štete se onda prijavljuju županiji, odnosno ministarstvu, znači ne ovisi o općini nego će ministarstvo odrediti u kojoj mjeri će nadoknaditi štete, rekao je Darko Ban, načelnik općine Bedekovčina.

Iako je Vlada donijela odluku da će s 54 milijuna kuna pomoći područjima pogođenima tučom, čini se nažalost, kako to neće biti tako brzo. Upis u Registar šteta i odabir oštećenika provodi županija, koja je napisala poseban program male vrijednosti s javnim pozivom.

  • Skupština mora prihvatiti taj program ali imamo jedan mali problem. Vlada nije raspodijelila po županijama sredstva, a prema zakonu o fiskalnoj odgovornosti mi ne možemo raspisati program a da nije unutra navedena cifra, rekao je krapinsko-zagorski župan Željko Kolar.

Ministarstvo poljoprivrede do zaključenja izvještaja nije odgovorilo zašto se čeka. Nešto brže mogla bi doći pomoć općine Bedekovčina. Načelnik će od Vijeća tražiti rebalans proračuna, kako bi se poljoprivrednicima pomoglo s 300 tisuća kuna. (hrt.hr)