Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Veliki prosvjedi diljem SAD-a, Biden: “Vrhovni sud je donio grozne odluke”

Vrhovni sud u Sjedinjenim Američkim Državama srušio je u petak Roe v. Wade, sudsku presudu iz 1973. kojom je bilo ustavno garantirano pravo na pobačaj u toj zemlji.

Ova presuda je najznačajnija odluka američkog Vrhovnog suda u posljednjih nekoliko desetljeća, koja će potpuno transformirati reproduktivnu zdravstvenu skrb za žene u SAD-u.

Ako izostane reakcija Kongresa, ubuduće će pravo na pobačaj biti u jurisdikciji pojedinih saveznih država.
Biden: Vrhovni je sud donio grozne odluke
Potpisujući novi, stroži Zakon o kontroli naoružanja u SAD-u američki predsjednik Joe Biden ponovno je prokomentirao odluku Vrhovnog suda o pobačaju u petak.

“Znam koliko je ova odluka bolna i razarajuća za mnoge Amerikance”, rekao je.

Na pitanje je li Vrhovni sud kao insitucija izgubio vjerodostojnost, odgovorio je: “Mislim da je Vrhovni sud donio neke grozne odluke.”
Administracija će napraviti sve da države ne zabrane tabletu za pobačaj
Administracija predsjednika Joea Bidena istaknula je da će napraviti sve kako bi utjecala na pojedine države da ne zabrane u potpunosti tabletu za medicinski pobačaj, nakon što je u petak Vrhovni sud srušop presudu u slučaju Roe vs. Wade kojom se garantira pravo na pobačaj.

Radi se o neinvazivnoj metodi prekida trudnoće, kao alternativi kirurškom obavljanju pobačaja, a koristi se do 10. tjedna trudnoće.

Države koje zabrane pobačaj u potpunosti mogle bi se naći u problemima u slučaju abortivnih tableta jer su odobrene od najvišeg američkog tijela, Agencije za hranu i lijekove, i time se dozvoljavaju na federalonm nivou. Osim toga, do tableta za prekid trudnoće može se doći i putem interneta ili u drugim državama gdje će ih biti dozvoljeno kupiti, pa nije posve jasno kako bi se to kontroliralo.
Neke države obećavaju da će biti sigurno utočište za žene koje žele pobačaj
Očekuje se da će odluka Vrhovnog suda dovesti do zabrane pobačaja u otprilike polovici američkih država, uglavnom na jugu i središtu zemlje, dok će pobačaj ostati legalan na istočnoj i zapadnoj obali.

Države poput Kalifornije i New Yorka obećale su da će biti sigurno utočište za žene kojima je drugdje odbijen pobačaj, prenosi BBC.

Pojavila se zajednička poruka demokratskih guvernera Washingtona, Kalifornije i Oregona da će zapadna obala ostati mjesto gdje će “reproduktivna zdravstvena zaštita biti dostupna i zaštićena”.

Guvernerka Kathy Hochul poručila je da će New York “uvijek biti sigurna luka za one koji traže pristup pobačaju”. (N1)