Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Charlesov kostur iz ormara zapanjio Britaniju: Od kontroverznog šeika uzeo kofer s milijun eura u kešu

Princ od Walesa osobno je od šeika Hamada, bivšeg premijera Katara, primio tri milijuna eura u gotovini, otkriva The Sunday Times

Princ Charles prihvatio je kofer s milijun eura u gotovini od kontroverznog katarskog političara, otkriva The Sunday Times.

Bila je to jedna od tri gotovinske transakcije, ukupne vrijednosti 3 milijuna eura, koje je britanski prestolonasljednik osobno primio od šeika Hamada bin Jassima bin Jabera Al Thanija, između 2011. i 2015., bivšeg premijera Katara koji nosi nadimak “HBJ”.

Tako je jednom drugom prilikom šeik Hamad darovao princu od Walesa milijun eura, i to u vrećicama luksuzne robne kuće Fortnum & Mason, zadužene za prinčevu opskrbu namirnicama i čajem.

Kofer, pak, u kojem se nalazilo milijun eura, šeik je Charlesu darovao tijekom privatnog sastanka “jedan na jedan” u britanskoj kraljevskoj rezidenciji Clarence House 2015.

U subotu navečer iz kraljevske rezidencije su poručili Timesu da je novac “odmah proslijeđen jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija koje ima odgovarajuće ugovore i kako su sve primjerene procedure poštivane”.
Sporni susreti
Nakon što je prestolonasljednik prihvatio mali kofer, piše Sunday Times, predao ga je dvojici suradnika u kraljevskom domu koji su ručno prebrojali novac. Izvori govore da je kovčeg sadržavao novčanice od 500 eura.

Smatra se da je tada privatna banka Coutts, čije je sjedište u Londonu, i stoljećima služi kraljevskoj obitelji, preuzela kofer iz Charlesove londonske rezidencije.

Sve uplate položene su na račune Dobrotvornog fonda princa od Walesa (PWCF), koji financira prinčeve projekte za kućne ljubimce, kao i održavanje njegova seoskog imanja u Škotskoj. Nema naznake da su ta plaćanja bila nezakonita. Nema ni dokaza da šeik nije namjeravao novac dati u dobrotvorne svrhe.

No ono što je, između ostaloga, sporno, jest to što se prinčevi sastanci sa šeikom Hamadom ne pojavljuju na popisu službenih sastanaka koje obavljaju članovi kraljevske obitelji. Politika britanskog dvora navodi da je članovima kraljevske obitelji dopušteno prihvatiti “ček” kao pokrovitelj ili u ime dobrotvorne organizacije. O gotovini nema riječi. Nadalje, princ Charles se obično susreće sa stranim uglednicima uz prisutnost osobnog tajnika koji može voditi zapisnik, pratiti sva osjetljiva pitanja i proslijediti relevantne informacije državnim tijelima.. Ali Charles se sa šeikom Hamadom susretao bez prisutnosti drugih pomoćnika. Londonska policija već istražuje takve prakse prikupljanja sredstava.

Nova otkrića pokrenut će ozbiljna pitanja o osobnoj prosudbi prestolonasljednika – uključujući koliko je znao o porijeklu novca, što je pitao o novcu koji je dobio, te će staviti znak upitnika na njegovu navodnu nepristranost u predstavljanju Britanije na svjetskoj pozornici. Charles, inače, ima formalnu zadaću komuniciranja britanske vanjske politike i zastupa njezina stajališta o pitanjima kao što su ljudska prava. Više puta je posjećivao Katar nakon što je primio gotovinu, uključujući i tijekom premijerskog mandata šeika Hamada. Ovo saznanje također postavlja pitanja o upravljanju PWCF-om, Charlesovom vodećom dobrotvornom organizacijom.
Kontroverzni šeik
Šeik Hamad obnašao je dužnost katarskog premijera i ministra vanjskih poslova između 2007. i 2013. Tijekom tog vremena kontrolirao je državni fond vrijedan 250 milijardi dolara te nadzirao značajna ulaganja te zaljevske države u Harrods, Shard i londonsko olimpijsko selo. Također je izgradio bliske veze s britanskom kraljevskom obitelji, a Katar je princu Charlesu darovao i konja po imenu Dark Swan (Crni labud) od 147.000 funti. Šeik Hamad, čije je osobno bogatstvo procijenjeno na 12 milijardi dolara, i dalje provodi vrijeme u Velikoj Britaniji, koju smatra svojim drugim domom.

Međutim, suočio se s kontroverzama, uključujući tvrdnje da je država pod njegovim nadzorom sponzorirala terorizam. Jednom je priznao da je Katar “moguće” financirao Nusra Front, sirijski ogranak al-Qaide, dok je bio na vlasti, ali je izjavio da on o tome ništa ne zna. Hamad je također optužen da je izdao dozvolu za navodno mučenje državljana Ujedinjenog Kraljevstva, ali je uspio upotrijebiti diplomatski imunitet kako bi izbjegao sudske postupke zbog građanskih tužbi. Odvjetnici šeika Hamada odbacili su te optužbe kao “izvrtanje, pretjerivanje i velike izmišljotine”.

Jedan od Charlesovih bivših suradnika rekao je da su se “svi osjećali vrlo neugodno zbog situacije sa šeikom”.

Sir Alistair Graham, bivši predsjednik komisije za standarde u javnom životu, rekao je da su otkrića “uistinu šokantna”.

  • Ne bih pravio razliku između političara i člana kraljevske obitelji. Ako katarska vlada želi dati dar njegovoj zakladi, onda postoje primjereniji načini da to učine – smatra Graham.

Ovo otkriće će staviti pod upitnik i mnoge od prethodnih tvrdnji kraljevske rezidencije Clarence House o Charlesovim odnosima s njegovim dobrotvornim organizacijama. U prošlosti je prinčev glasnogovornik tvrdio da sve njegove dobrotvorne organizacije “rade neovisno o samom princu” i da su njihovi povjerenici “odgovorni za sve operativne i upravljačke dužnosti”. Iz PWCF- tvrde pak da se princ konzultira samo “s vremena na vrijeme”. U računima PWCF-a ne spominju se darovi. Ne spominje se da niti da je šeik Hamad donator.

  • Razočarani smo što nismo dobili više vremena da razmotrimo ovaj deset godina star slučaj. U nekoliko sati koje smo imali u subotu, potvrdili smo da su dobrotvorne donacije primljene od šeika Hamada bin Jassima te su odmah proslijeđene jednoj od prinčevih dobrotvornih organizacija koje su nas uvjerile u ispravnost procesa – kazao je Timesu glasnogovornik Clarence Housea.

Dugogodišnja veza
Charles i šeik Hamad poznaju desetljećima. Godine 2010. ispostavilo se da je Charles lobirao kod šeika Hamada da odustane od rekonstrukcije londonske vojarne Chelsea u vrijednosti od 3 milijarde funti – napisavši pismo u kojem je tadašnjem katarskom premijeru poručio da mu je predloženi dizajn od čelika i stakla slomio srce. Princ je zatim priložio shemu arhitekta čiji je tradicionalniji stil preferirao.

Charles se kasnije susreo s katarskim emirom na čaju u Clarence Houseu gdje se ponovno pričalo o toj temi. Katar je naknadno povukao plan rekonstrukcije, što je navelo braću Candy, koja su nadgledala razvoj, da pokrenu tužbu od 81 milijun funti, u kojoj su optužili Katar da je popustio pred prinčevim zahtjevima.

Odvjetnici šeika Hamada su za The Sunday Times odbili komentirati predaju kofera s milijunskim iznosom.(jutarnji.hr)