Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Još dva tankera s hranom napustila Ukrajinu

Još dva broda, jedan s kukuruzom, a drugi sa sojom, napustila su ukrajinske luke u ponedjeljak, objavilo je tursko ministarstvo obrane.Time je broj brodova koji su napustili Ukrajinu, nakon objave ruske deblokade luka, narastao na deset.

Ujedinjeni narodi i Turska posredovali su u postizanju dogovora između Kijeva i Moskve o omogućavanju izvoza, a prvi brod krenuo je prošli tjedan. Međunarodna zajednica strahuje da bi ruski napad na Ukrajinu i posljedični prekid izvoza žitarica mogli dovesti do nestašica hrane, pa i gladi diljem svijeta.

Brod Sacura otplovio je prema Italiji iz Južnija, lučkog grada na području Odese, s 11 tisuća tona soje. Arizona, koja je isplovila iz obližnjeg Čornomorska prevozi oko 48 tisuća tona kukuruza u turski Iskenderun.

Četiri broda koji su napustili Ukrajinu u nedjelju trebali bi pristati u Istanbul u ponedjeljak navečer, objavilo je tursko ministarstvo. Pregledat će ih se dan kasnije.

Prije no što je Rusija napala Ukrajinu, na dvije države odnosila se gotovo trećina svjetskog izvoza žitarica.

Nastavak izvoza nadgleda zajednički koordinacijski centar u Istanbulu u kojem sjede Rusi, Ukrajinci, Turci i pripadnici UN-a.(hrt)