Aktualno Hrvatska i svijet Svijet

Rusija obustavila isporuku plina Italiji; Moskva priznala: ‘Povukli smo trupe, opkolili su nas‘

Rusija je prestala isporučivati plin Italiji, priopćila je talijanska energetska tvrtka Eni u subotu.

Ruska tvrtka Gazprom obavijestila je u subotu Eni da više ne može isporučivati ​​plin preko Austrije. Ruski plin inače stiže i distribuira se iz talijansko-austrijskog pograničnog grada Tarvisija.

Glasnogovornik Enija rekao je novinskoj agenciji ANSA da je Gazprom priopćio kako više ne može isporučivati ​​plin Austriji. Međutim, prema informacijama iz Enija, Austrija nastavlja primati ruski plin, dodao je glasnogovornik.

Do izbijanja rata u Ukrajini Italija je oko 40 posto plina dobivala iz Rusije. Nakon toga su vlada u Rimu i Eni, tvrtka u djelomičnom državnom vlasništvu, sklopili sporazume s nekoliko drugih zemalja, poput Alžira, kako bi smanjili ovisnost o Moskvi.

Posljednjih mjeseci Italija je dobivala samo oko 25 plina iz Rusije. U posljednjih nekoliko dana isporučene količine su jako pale.

Moskva priznala: Povukli smo vojsku iz Limana

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da je povuklo svoje trupe iz strateškog grada Limana u istočnoj Ukrajini.

“Zbog prijetnje opkoljavanja savezničke trupe povučene su iz Krasnog Limana na bolje položaje”, navodi se u izjavi koju su citirale ruske državne novinske agencije.

Krasni (Crveni) Liman bio je stari sovjetski naziv za Liman, grad u koji su, kako tvrde, ušle ukrajinske trupe. Rusija svoju vojsku naziva “saveznicima” jer se bore s lokalnim borcima koje podržava Moskva. Cijeli članak donosi jutarnji.hr